Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Morderen kan være avhørt

Politiet vet nå identiteten til samtlige personer som hittil er meldt observert i Baneheia drapskvelden. Det betyr at politiet allerede kan ha vært i kontakt med drapsmannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet får bekreftet at politiet i løpet av helga har gjort store fremskritt i den taktiske etterforskningen. Nettet er i ferd med å snøre seg sammen rundt mannen som for ti dager siden drepte Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10).

Her, i femte etasje på politihuset i Kristiansand, sitter analyseekspertene fra Kripos sannsynligvis med svaret på drapsgåten. I disse datamaskinene ligger en enorm mengde opplysninger fra vitneavhørene i barnedrapssaken.

Avhørt drapsmannen?

Etter det Dagbladet får opplyst, vet nå politiet identiteten på samtlige personer som hittil er meldt observert i Baneheia drapskvelden. Mange av vitnene som har vært i politiavhør den siste uken, har gitt detaljerte beskrivelser av andre personer de har sett i turområdet fredag. Samtlige av disse personene har politiet sporet opp og avhørt. De har igjen kommet med observasjoner av nye personer, som politiet også har kontaktet.

Politiet har enten vært i kontakt med, eller har kontroll på, samtlige av de observerte personene. Dette kan bety at drapsmannen i løpet av den siste uken vært i kontakt med politiet. Da er han i så fall avhørt som vitne.

- Jeg kan ikke kommentere om vi har navn og adresse på samtlige personer som oppholdt seg i Baneheia, men vi begynner å få oversikt, sier politiinspektør Magnus Andreassen til Dagbladet. Politiet har uansett ikke behov for å etterlyse spesielle personer eller kjøretøy.

Mange vitner igjen Med tanke på at det var rundt 100 turgåere eller joggere i Baneheia fredag kveld, er det svært lite sannsynlig at ingen av dem på et eller annet tidspunkt har observert gjerningsmannen. Det gjenstår mange vitner å avhøre. Fortsatt kan disse vitnene komme med observasjoner av personer som politiet hittil ikke har hørt om. Vitner som ennå ikke er avhørt er stort sett personer som er på ferie, eller bortreist av andre grunner. Ingen av dem skal sitte på opplysninger som politiet mener er avgjørende for å felle drapsmannen. Et 20-talls personer med merkelig og mistenkelig oppførsel er allerede sjekket ut av saken. Dagbladet fikk i går ettermiddag komme inn i det aller helligste, kontoret i femte etasje på politihuset.

- I korte trekk går analysearbeidet ut på å koordinere og systematisere den store informasjonsmengden som er i en slik sak. Det gjør utvilsomt arbeidet mye lettere. Analytikerne er rett og slett et verktøy for etterforskningsledelsen, forklarer avdelingsleder Petter Dyhre ved etterretningsavdelingen i Kripos til Dagbladet.

Store kriminalsaker

Kripos har brukt analytikere i en rekke store kriminalsaker de siste årene. Både i Birgitte- og Hedrum-saken var de en del av bistanden Kripos leverte til de lokale politidistriktene. Også i Orderud-saken har analyseekspertene vært med. Dataprogrammene ekspertene bruker skiller seg ikke ut fra andre dataprogram. Men det er store mengder med informasjon som nå er matet inn og lagret.

- Det er snakk om et analyseprogram som blant annet hjelper etterforskerne med å se spesielle mønster. Programmet gjør sammenstillinger av for eksempel vitneobservasjoner, sier Dyhre. I praksis betyr det for eksempel at dersom en person forteller om en spesiell adresse, vil avhøret av dette vitnet automatisk kobles til andre avhør hvor adressen er nevnt. Også opplysninger om de såkalte elektroniske sporene, blant annet mobiltelefonsamtaler i Baneheia, ligger i det omfattende materialet til analyseekspertene.

Ti så jentene

Over 250 vitner har hittil forklart seg for politiet i barnedrapssaken i Kristiansand. Mange av vitnene har observert personer som har oppført seg merkelig og mistenkelig. Rundt ti personer har sett Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) enten gående til badeplassen ved 3. Stampe, eller badende ved flytebrygga. Noen har også forklart seg om menn som har trakassert og blottet seg i Baneheia tidligere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling