Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Morderen kjente Amish-jentene

Melkemannen Charles Roberts var en av de få som slapp inn i det svært lukkede Amish-samfunnet. Men selv etter at han drepte fem skolejenter, møtte flere av Amish-folket opp i begravelsen hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Skolemassakren i Pennsylvania  har vært en stor påkjenning for Amish-samfunnet i landsbyen Nickel Mines. Nå tar saken en ny vri; det viser seg at morderen, nå avdøde Charles Roberts, kan ha kjent flere av de fem jentene han skjøt og drepte.

Melkemannen Roberts skal ha vært en populær figur blant barna i det lille, lukkede samfunnet, skriver <a href="http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2089-2393640,00.html">The Sunday Times</a>.

Fortalte historier om «utsiden»

Melkemannen Roberts hentet melk hos flere av familiene til de drepte jentene. Blant annet skal ruten hans ha gått om Fischer-gården, hjemmet til to av de drepte jentene, søstrene Marian (13) og Barbie (11) Fischer. Når han kom på besøk, ble han ofte møtt med stor begeistring.

På dagrundene sine skal Roberts ofte ha blitt oppsøkt av barna, som ville ha godteri. Roberts pleide også å fortelle dem om hvordan livet var utenfor Amish-samfunnet, noe deres strenge foreldre sjelden tillot som samtaleemne.

Ingen fra Amishfolket har bekreftet at melkemannen kjente barna, men Stephen Sipos, som bor rett over gata for Roberts\' familie, uttalte:

- Jeg er sikker på at han kjente jentene. Melkemennene spøkte med barna hele tiden.

Også Ruth Garrett, som vokste opp i et Amish-samfunn, bekrefter hvor viktig en person som henter den melka gårdenen produserer, kan bli som et bindeledd:

KOM I BEGRAVELSEN: Amish-folk møtte opp i begravelsen til drapsmannen Charles Roberts. Her er en av den religiøse gruppens typiske vogner på vei forbi en minnemarkering etter drapene på fem skolejenter i Pennsylvania. Foto: AP/Scanpix
KOM I BEGRAVELSEN: Amish-folk møtte opp i begravelsen til drapsmannen Charles Roberts. Her er en av den religiøse gruppens typiske vogner på vei forbi en minnemarkering etter drapene på fem skolejenter i Pennsylvania. Foto: AP/Scanpix Vis mer

- Melkemannen var vår kontakt med verden utenfor. Han og mannen som matet dyrene var de som kom til gården og ble jaget rundt av barna. Man kunne sitte ned og spørre dem hvordan verden var på utsiden, forteller hun til The Sunday Times.

Kona takknemlig

Torsdag <a href="http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2089-2393640,00.html">fulgte hele Amish-folket de døde jentene til gravene</a>.

Men flere av Amish-folket møtte også opp lørdag, da mannen som drepte jentene, Charles Roberts, ble begravet. Roberts tok sitt eget liv etter å ha skutt vilt rundt seg inne på skolen.

Roberts ble begravet ved siden av datteren, som døde for ni år siden, på familiens private gravplass bak en Metodist-kirke, skriver nyhetsbyrået AP.

Av de om lag 75 sørgende som møtte opp, var halvparten fra Amish-folket.

- Det var en hjertefølt tilgivelse de hadde i forhold til familien. Jeg brøt sammen og gråt da jeg så det, fortalte Bruce Porter, en brannmann som kom til begravelsen for å tilby hjelp.

Han fortalte også at Roberts kone Marie var rørt over oppmøtet.

image: Morderen kjente Amish-jentene

- Hun var absolutt rørt over kjærligheten som ble vist, sa Porter.

Pengestøtte strømmer inn

Etter den grusomme massakren som har opprørt hele USA, har kondolansebrevene strømmet inn til den lille byen Bart i Pennsylvania. Tre store esker er fylt med konvolutter, pakker, mat og kort som har kommet inn til både Amish-folket og drapsmannens familie, opplyser en ansatt ved postkontoret i byen.

Men også pengedonasjoner strømmer inn til Amish-folket etter tragedien. Lørdag morgen kom en fremmed person til byen og la igjen en sjekk på 100 dollar i en krukke som er satt ut for pengeinnsamling.

En komite skal nå bestemme hva pengegavene skal brukes til. Antakeligvis kommer mye til å bli brukt for å dekke de medisinske kostnadene for de fem skadde jentene. Alle er fremdeles på sykehus, og tilstanden til en av dem er fremdeles svært kritisk.

<B>SØRGER: Unge jenter i Amish-samfunnet sørger over at fem jenter er døde etter den grusomme massakren.