«Morderen sitter her i rettssalen»

NEW YORK (Dagbladet): Saksøkernes advokat Daniel Petrocelli avsluttet i går en knusende avslutningsprosedyre i det sivile søksmålet som Nicole Brown og Ron Goldmans etterlatte har anlagt mot O.J. Simpson. «Det sitter en morder i denne rettssalen,» sa Petrocelli. Simpson stirret uttrykksløst tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søksmålet kan ruinere O. J. Simpson, men straffesaken kan ikke gjenopptas.

Det amerikanske rettssystemet åpner for å reise erstatningssak mot en drapsmistenkt, også etter at vedkommende er frikjent i straffesaken. Det er dette familien til Ron Goldman og Nicole Brown som var eksfru Simpson, har gjort.

Juryen avgjør

Akkurat som i straffesaken er det en jury som avgjør om Simpson har ansvaret for Nicole og Rons dødsfall. I tilfelle kjennelsen blir fellende, er det også juryen som fastsetter erstatningens størrelse. I en sak som dette kan dette tallet bli astronomisk og sende O. J. Simpson ut i konkurs og ruin. Han har allerede brukt opp mange av sine millioner på forsvaret i straffesaken og i det sivile søksmålet.

«Fred Goldmans levende sønn er ikke lenger i live. Dere kan ikke gi ham sønnen tilbake. Det eneste dere kan gjøre er å la Hr. Simpson få betale for det han gjorde,» sa advokat Petrocelli til en jury som lyttet til ham, dratte i ansiktene. Noen så ut som om de var nesten på gråten.

Kan ikke gjenopptas

Men juryens frifinnelse høsten 1995 i straffesaken er endelig, og saken kan ikke gjenopptas selv om denne juryen fastslår at han har ansvar for dødsfallene. Kravene til bevis i et sivilt søksmål er ikke fullt så strenge som i en straffesak.

Reportere og observatører som fulgte avslutningsprosedyren til Petrocelli, sa etter rettsmøtet at han «ikke gjorde noe feil». Simpsons forsvarsadvokater Robert Baker og Robert Blasier sto overfor en formidabel oppgave da de i går skulle begynne på sin avslutningsprosedyre.

«Løy om alt»

«Han er skyldig. Han er en morder. Han kan ikke lenger flykte fra dette ansvaret,» sa Petrocelli, som henvendte seg direkte til juryen i en knusende gjennomgang av bevismidlene.

Petrocelli listet opp blodbevisene på åstedet og i Simpsons Bronco-bil og hus, Simpsons hårstrå funnet på åstedet, skoavtrykkene, klærne, motivet og mulighetene.

Simpson hadde ikke noe annet forsvar enn å hevde at han ikke var på åstedet og at han ikke hadde begått drapene. Han hevdet også at han aldri har slått Nicole Simpson.

Bitende sarkastisk viste Petrocelli til nødtelefonen som Nicole hadde ringt inn, anmeldelsene til politiet, vitneutsagnene og fotografiene av den skamslåtte Nicole.

Advokaten slo kategorisk fast at O. J. Simpson løy i sin forklaring for retten om alle punktene, uten å kunne legge fram bevis som støttet opp under løgnene.

Petrocelli ba juryen spørre seg hvorfor Simpsons blod, Nicoles blod og Goldmans blod befant seg i Simpsons bil og på strømpene som politiet fant i hans soverom.

«Latterlig»

Petrocelli kalte påstandene fra Simpsons forsvarere om at alle disse bevismidlene var «plantet» av politiet i Los Angeles for «latterlige». På samme måte karakteriserte han Simpsons påstand om at skoene som han har på seg på mer enn 30 fotografier, og som var av samme type som det ble funnet avtrykk av på åstedet, ikke tilhørte ham.

Petrocelli latterliggjorde Simpsons påstander om sitt eget alibi.

«Det dere har hørt og sett i denne rettssalen, kan bare føre til den konklusjonen at denne mannen er ansvarlig for å ha drept to mennesker den 12. juni 1994, men er ute av stand til å ta ansvaret og verken vil eller kan fortelle sannheten,» sa Petrocelli.

Petrocelli sa at Simpson nok er både flink og smart, men hevdet at han hadde gjort mange feil og etterlatt seg en stripe av bevis som ledet fra ham til drapsstedet.

NY DRAMATIKK: O.J. Simpson på vei inn i rettssalen i Los Angeles i går. Han risikerer å bli ruinert om han blir holdt ansvarlig for at kona Nicole Brown og Ron Goldman døde. Foto: AP