- Morderen Thomas Quick ble født under terapi

To bøker om Quick utgis til uka.

DEBUTERER: Thomas Quick debuterer med bok til uka. Foto: SCANPIX
DEBUTERER: Thomas Quick debuterer med bok til uka. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Morderen Thomas Quick var en forferdelig, dopet figur som ble født under terapi.

Brevvekslet med broren
Det sier Quick, eller Sture Bergwall som han helst bruker, i forbindelse med utgivelsen av en bok om ham.
I boka, som kommer til uka, avslører han ifølge Expressen sannheten om løgnene, drapene som bare var oppsinn og bevis som ble tuklet med.

På julaften i fjor fikk han en telefon fra sin ti år eldre bror Sten Ove Bergwall. De hadde ikke snakket sammen på 20 år etter at Thomas Quick sa at bakgrunnen for drapene skyldtes at han hadde blitt utsatt for overgrep i barndommen. 

Et par dager senere startet det som skulle bli en intensiv brevveksling mellom brødrene. Det er disse brevene som nå kommer ut i bokform.

58 år gamle Quick erkjente et 30-talls drap på 80- og 90-talle. Han ble dømt for åtte av dem. Men nå sier han at alt bare var oppspinn. Thomas Quick var neddopet under store deler av avhørene han satt i, og kom med detaljer på drap han hadde lest om.
Men så trakk han plutselig tilståelsene av åtte drap tilbake i november i fjor.

- Jeg vil vise prosessen som førte til løgnen og prosessen med å komme seg unna den gigantiske løgnen. Men det aller viktigste er forsoningsprosessen, sier Quick til Expressen.

Han er ikke redd for at leserne skal trekke troverdigheten hans i tvil.
- Det vemmelige med Thomas Quick-myten er at folk allerede har trodd på så mye. Men mine søsken vet, og jeg vet selv. Det er det viktigste.

Konfirmert da det første drapet skjedde
Det første drapet han tilsto skjedde i Växsjö i 1964. Men på denne dagen ble Quick konfirmert i Falun.
- Jeg var livredd for at de skulle finne ut av det, men det gjorde de aldri, sa han i en tv-sendt dokumentar.

Han tilsto også drapet på norske Therese Johannessen. Hun forsvant utenfor en boligblokk i Drammen i 1988. Men opplysningene han ga i avhørene var alt annet enn korrekte. Han beskrev blant annet den ni år gamle jenta som blond, på tross at hun var mørk. Han sa det var sol den dagen, selv om regnet pøste ned.

I tillegg til de feilaktige opplysningene om Thereses utseende beskrev han også jentas bosted helt galt; Quick fortalte at området der han kidnappet henne, besto av gammel bebyggelse og eneboliger - virkelighetens Fjell i Drammen består for det meste av høyblokker.

Advokat med bok
I en annen Quick-bok som kommer til uka, hevder forfatteren at den norske jenta fortsatt er i live. Advokaten Pelle Svensson skriver at hennes pakistanske far tok henne med til Pakistan hvor hun bor i dag.

Moren, Inger-Lise Johannessen, raser mot boka og truer med å anmelde forfatteren.

Kåre Hunstad dekket Therese-saken for Dagbladet. Han sier til VG Nett at det pakistanske sporet er kjent stoff.

— Det er en gammel teori, basert på et tips dagen etter at hun forsvant. Ifølge dette tipset skulle det sitte to voksne personer og en liten jente på et fly fra København til Pakistan, sier Hunstad til VG Nett.