Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Morderen Thomas Quick ble skapt i terapi, ikke av politiet

Skal i TV-debatt i kveld.

DEBATT I KVELD: Sture Bergwall, tidligere kjent som Thomas Quick, er firkjent for alle åtte drap han tilsto og ble dømt for. I en dokumentar på SVT i kveld hevdes det at det var ikke politiavhør som gjorde at han tilsto, men terapien han fikk ved det psykiatriske sykehuset han i dag fremdeles er innlagt på.  Foto: AP / Yvonne Asell / NTB scanpix
DEBATT I KVELD: Sture Bergwall, tidligere kjent som Thomas Quick, er firkjent for alle åtte drap han tilsto og ble dømt for. I en dokumentar på SVT i kveld hevdes det at det var ikke politiavhør som gjorde at han tilsto, men terapien han fikk ved det psykiatriske sykehuset han i dag fremdeles er innlagt på. Foto: AP / Yvonne Asell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld sendes dokumentaren «Dokument inifrån: Kvinnan bakom Thomas Quick» i programmet «Veckans brott» på SVT i Sverige.

Der påstås det at drapsmannen Thomas Quick ble ikke skapt gjennom tilståelser i politiavhør, men gjennom sin terapi på den psykiatriske klinikken han var innlagt på.

Thomas Quick ble dømt for åtte drap, blant annet tre i Norge på 90-tallet. Han tilsto å ha drept flere enn 30 personer, men i 2008 trakk han samtlige tilståelser.

I juli i år ble han frikjent for det siste av de åtte drapene, men han er fortsatt innlagt på den psykiatriske avdelingen til Säters sykehus.
I programmet hevdes det at det var terapeuter ved det samme sykehuset som fikk Quick til å begynne å lyve.

- Påvirket De skal ha blitt påvirket av psykoanalytikeren Margit Norells påståtte kontroversielle metoder, hevdes det i dokumentaren. Norell døde i 2005. En av terapeutene som skal ha fulgt Norells retning var professor og minneforsker Sven Åke Chritiansson. I programmet i kveld vises det hvordan han på skjult kamera forteller at Norell var en svært viktig person for ham. Det påstås videre å ha vært sektlignende forhold ved sykehuset.

- Det er den mest skikkelige psykologen som jeg har vært i nærheten av, sier Christianson i programmet på SVT.

Mannen var påtalemyndighetens sakkyndigvitne i fem av rettssakene mot Quick. I programmet kommer det fram at Christianson på et tidspunkt selv ble Norells pasient.

- Man kjente seg utrolig trygg og bekreftet. Og jeg kan vel si off the record at hun ble den mammaen jeg aldri hadde, blir Christianson sitert på i programmet.

Dagbladet kom i dag i kontakt med Christianson på telefon, men han la på røret etter at avisas reporter presenterte seg som journalist. Han har ikke svart på ytterligere telefoner eller e-post så langt i dag.

TV-debatt I dag fikk Bergwall forlate sykehuset i noen timer for å delta i en debatt i etterkant av dokumentaren, melder Expressen.

Avisa snakket så vidt med ham på telefon da han var på vei inn til innspilling i TV-huset i Stockholm.

- Jeg har ingenting å skjule, jeg har det rolig, sier Bergwall til avisa.

Tidligere justisminister Göran Lambertz deltar også i debatten. Han gransket dommene mot Bergwall i 2006, men fant ingen kritikkverdige forhold. Han hevder fortsatt at hans vurderinger var korrekte. Bergwall har bedt om å få slippe å møte Lambertz under TV-debatten, melder NTB.

- Det har jeg forståelse for. Derimot kommer Lambertz til å treffe meg, sier programleder Leif G.W. Persson til Expressen.

Dokumentaren «Dokument inifrån: Kvinnan bakom Thomas Quick» er laget av den prisvinnende journalisten og forfatteren Dan Josefsson.

Ingen ved den rettspsykiatriske klinikken i Säter i Sverige har besvart Dagbladet så langt.

SNAKKER PÅ SKJULT KAMERA: Professor og minneforsker Sven Åke Christianson filmes med skjult kamera i dokumentaren der det hevdes at han og andre ved Säter sykehus drev nærmest som en sekt. Foto: Per Løchen, SCANPIX
SNAKKER PÅ SKJULT KAMERA: Professor og minneforsker Sven Åke Christianson filmes med skjult kamera i dokumentaren der det hevdes at han og andre ved Säter sykehus drev nærmest som en sekt. Foto: Per Løchen, SCANPIX Vis mer