- Morderen vil snakke

Etterforskerne i snikskyttersaken har havnet i en bisarr dialog med en morder. Det kan føre til at han blir tatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at tarotkortet ble funnet for to uker siden har etterforskerne jobbet ut fra teorien om at gjerningsmannen forsøker å få i stand en kommunikasjonslinje med politiet.

Etter den 13. skyteepisoden lørdag kveld er nå etterforskerne sikre på at teorien har blitt virkelighet.

- Han vil snakke

De er sikre på at den håndskrevne beskjeden som ble funnet lørdag er lagt der av snikskytteren. Og de forsøker nå å snakke med ham gjennom media, via kryptiske, nøye planlagte beskjeder på pressekonferanser.

Ingen vet om kommunikasjonen vil føre fram. Men etterforskere som ikke er involvert i denne saken, sier at om beskjeden som er lagt igjen i Ashland er ekte, har politiet en god sjanse til å opprette et forhold til seriemorderen.

- Uvanlig

- Det er uvanlig at seriemordere kommuniserer med etterforskerne mens de begår lovbruddene, men det har skjedd, sier psykiater Park Dietz til Washington Post.

De som legger igjen beskjeder som dette kan ha forskjellige grunner for å ville opprette kontakt med myndighetene eller andre.

- Noen av dem gjør det for å håne eller spotte politiet. Noen gjør det slik at de kan få æren for hendelsen. Det det nok aldri betyr er håp om å bli tatt. Jeg tror ikke mennesker som er i stand til å gjennomføre seriemord føler nok skyld til det, legger Dietz til.

Ekspertene peker på én stor forskjell mellom beskjedene som antas å være forfattet av snikmorderen og andre lignende beskjeder fra seriemordere som Theodore J. Kaczynski, Unabomberen, David Berkowitz (Son of Sam) og Zodiac-morderen.

- Det er ofte en-veis. Både når det gjelder Son of Sam, Zodiac og Kaczynski dreide det seg om at de skrev til oss, uten å gi noen mulighet til en dialog med dem, sier tidligere FBI-ansatt Clinton Van Zandt.

- I dette tilfellet er det spesielle imidertid at det er sjanse til dialog. Dette kan hjelpe til etterforskningen, sier Van Zandt.

Van Zandt har jobbet med å lage profiler på kriminelle i FBI. Han kjenner framgangsmåten:

- For det første vil vi forsøke å overtale ham fra å fortsette med disse handlingene. For det andre gir det oss sjansen til å finne ut hvem han er og hva han driver med. Det vil hjelpe oss å med å bestemme hvem og hvor skribenten og oppringeren er.

Det kan føre til at gjerningsmannen ble tatt.