Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Morderjakt i reagensrørene

KRISTIANSAND (Dagbladet): Jakten på barnemorderen fra Baneheia foregår nå i reagensglassene med DNA-prøver, som undersøkes på Rettsmedisinsk institutt i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er det stor sannsynlighet for at etterforskerne i Kristiansand får svaret på om morderen er blant de mellom 20 og 30 mennene i den første gruppa som ble DNA-sjekket.

I motsatt fall har politiet gjort klar 30- 40 nye DNA-prøver som skal sendes til Rettsmedisinsk institutt, opplyser kriminalsjef Arne Pedersen.

- Betyr det at dere ikke har særlig tro på at morderen er i den første gruppa ?

- Jeg har is i magen og vil avvente svarene, sier Pedersen.

Tidsspørsmål

Hvis morderen står på politiets liste over personer som skal sjekkes, så vil det bare være et tidsspørsmål før han blir avslørt.

Det skjedde et teknisk gjennombrudd i drapssaken da det lyktes å finne gjerningsmannens DNA-profil på åstedet. Denne genkoden vil avsløre morderen - dersom han blir sjekket.

I motsatt fall er DNA-sporet fullstendig verdiløst.

Rettsmedisinsk institutt har i snart to uker jobbet på spreng med å analysere de første 20- 30 DNA-prøvene som er klare i dag.

Følsomt

Arbeidet med den bestialske drapssaken er så følsomt at instituttet ikke lenger vil fortelle noe som helst om sine arbeidsmetoder og virksomhet.

Dagbladet har derfor fått førsteamanuensis Carl Birger van der Hagen på Institutt for medisinsk genetikk ved det medisinske fakultetet ved Universitetet i Oslo til å fortelle om teknikkene som brukes:

- Prinsippet med å framstille DNA skjer gjennom en relativt enkel kjemisk prosess. Enten cellene stammer fra munnslimhinnene eller blod, blir de behandlet med forskjellige kjemikalier som gjør at man kan skille ut det som er DNA fra resten av cellematerialet.

- Hos oss bruker vi en dag eller to på å framstille rent DNA fra en blodprøve, sier van der Hagen.

På et DNA lar det seg gjøre å skille både kjønn og menneskegrupper fra hverandre.

100 prosent sikker

- DNA-analyse er en svært nøyaktig prosess omgitt av masse regler og kvalitetssikringer, forklarer van der Hagen.

- Ved hjelp av nøyaktige apparater kan man også angi rekkefølgen av de såkalte baseparene i DNA. Det er denne rekkefølgen, såkalte DNA-sekvenser, som er unik fra menneske til menneske. Kort sagt: Man sammenlikner de enkelte personers merkelapper.