Morderne i Clintons nærhet

Etterlyste torturister og mordere er rett rundt hjørnet når president Bill Clinton i dag lander i Sarajevo. Den verste av dem alle, Bosnias slakter, og de bosniske serbernes tidligere øverstkommanderende, Radko Mladic, holder for eksempel til i amerikansk sone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bill Clinton skal kaste glans over sin egen beslutning om at amerikanske styrker fortsatt skal være i Bosnia, også etter juni neste år. Men presidenten vil ikke snakke om alle krigsforbryterne som går løs i den amerikanske sektoren.

Bare tre av til sammen 78 krigsforbrytertiltalte er tatt av NATO-styrker. NATOs generalsekretær Javier Solana sa i forrige uke at det er NATOs og SFOR-styrkenes ansvar å arrestere tiltalte, hvis de ikke overgir seg. Det betyr at det er amerikanske styrkers ansvar å arrestere Mladic og et titalls andre mistenkte krigsforbrytere i den amerikanske sonen. Det er 8500 amerikanske soldater i SFOR-styrkene.

Serberne er fri

Til sammen er 22 tiltalte bak lås og slå ved domstolen i Haag. Alle de bosniske og de fleste kroatiske tiltalte er overlevert. Men noen og femti serbere går fortsatt fritt rundt. Noen av dem, som for eksempel Simo Zaric, driver kafé og restaurant i Bosanski Samac, og er å finne på byens diskotek om natta. Mange av de ettersøkte er høyt respekterte menn der de bor. De har kontorer i byens rådhus, og tilhører samfunnets elite. Stevan Todrovic bor for eksempel 500 meter fra den amerikanske basen i Bosanski Samac.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer