Morderne i Clintons nærhet

Etterlyste torturister og mordere er rett rundt hjørnet når president Bill Clinton i dag lander i Sarajevo. Den verste av dem alle, Bosnias slakter, og de bosniske serbernes tidligere øverstkommanderende, Radko Mladic, holder for eksempel til i amerikansk sone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bill Clinton skal kaste glans over sin egen beslutning om at amerikanske styrker fortsatt skal være i Bosnia, også etter juni neste år. Men presidenten vil ikke snakke om alle krigsforbryterne som går løs i den amerikanske sektoren.

Bare tre av til sammen 78 krigsforbrytertiltalte er tatt av NATO-styrker. NATOs generalsekretær Javier Solana sa i forrige uke at det er NATOs og SFOR-styrkenes ansvar å arrestere tiltalte, hvis de ikke overgir seg. Det betyr at det er amerikanske styrkers ansvar å arrestere Mladic og et titalls andre mistenkte krigsforbrytere i den amerikanske sonen. Det er 8500 amerikanske soldater i SFOR-styrkene.

Serberne er fri

Til sammen er 22 tiltalte bak lås og slå ved domstolen i Haag. Alle de bosniske og de fleste kroatiske tiltalte er overlevert. Men noen og femti serbere går fortsatt fritt rundt.
Noen av dem, som for eksempel Simo Zaric, driver kafé og restaurant i Bosanski Samac, og er å finne på byens diskotek om natta. Mange av de ettersøkte er høyt respekterte menn der de bor. De har kontorer i byens rådhus, og tilhører samfunnets elite. Stevan Todrovic bor for eksempel 500 meter fra den amerikanske basen i Bosanski Samac.

Massakrerte

Den verste av dem alle er Radko Mladic, mannen som hadde kommandoen da serberne massakrerte mellom 5000 og 8000 menn utenfor den muslimske byen Srebrenica, sommeren 1995. Overlevende har fortalt at mennene ble kjørt vekk og skutt. Ferske merker etter beltebiler avslørte flere gravsteder etter massakren. Beltebilene hadde skuffet jord over likene. Mladic er kjent som en mann som hater muslimer, og var i mange år Bosnias mest fryktede mann.

- Mladic har blitt svært irrasjonell og har drukket etter at Dayton-avtalen ble undertegnet, lekket folk i Clinton-administrasjonen til New York Times for snart to år siden. Han holder til i en bunker i byen Pijesak.

Sadister

Noen av krigens verste torturister holder også til i den amerikanske sektoren. Dragan Nikolic heter den beryktede kommandanten i Susica-leiren. Ifølge øyenvitner skal Nikolic ha stukket en bajonett inn i munnen på en fange. Fangen overlevde, men blødde kraftig fra munnen. Nikolic skal ifølge vitner selv ha torturert flere fanger til døde.

Goran Jelisic er en annet beryktet leirkommandant. Han styrte Luka-leiren i Brco. Han skal ifølge øyenvitner ha skåret øynene ut på flere ofre før han selv drepte dem. En annen spesialitet var å stille fanger opp på geledd, og la dem trekke lodd om hvem som skulle skytes.
Hans nestkommanderende Ranko Cesic er ikke mye bedre. Han var blant de aller første som begynte med etnisk rensing, allerede i 1992 i Brco.

Hodepine

President Bill Clintons sikkerhet er en hodepine. Bosnia er et land uten effektive grenser. Fortsatt er det mye våpen i omløp, og mange har et sterkt motiv for å skade Clinton, som er Dayton-avtalens far.

Clinton skal også til Tuzla, som er amerikanernes hovedbase, og spise middag med en gruppe utvalgte soldater. Det er i Tuzla den norske styrken er stasjonert.