Morderne trodde han var død

Grunnen til at den 27-årige skiensmannen overlevde møtet med drapsmennene som torsdag likviderte hans 36-årige kamerat, var trolig at morderne var sikre på at de hadde drept ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet tror de to kan ha avtalt et gjeldsmøte med to fra underverdenen. Opplysninger som Dagbladet har fått fra personer som står ofrene nær, tyder på at de to kameratene har hatt med seg et ikke ubetydelig narkotika-parti på vei til møtestedet.

Tips politiet sitter på heller i retning av at personer knyttet til den østeuropeiske narko-mafiaen kan være involvert i saken. Morderne kommer ikke nødvendigvis fra Grenlands-området.

Det brutale drapet kan ha sin bakgrunn i en betydelig gjeldspost, angivelig rundt 700000 kroner. Bare i løpet av det siste året har Dagbladet kunnet registrere tre utleggsforretninger på den dreptes bil - en Grand Cherokee - på til sammen 230000 kroner.

Narko-sak

Hvorvidt de angivelige gjeldspostene kan ses i sammenheng med en tidligere narkotikasak som offeret var oppe i i 1996, er ennå for tidlig å si noe sikkert om. Politiet undersøker disse detaljene nøye. Drapsofferet ble dømt i byretten, men frikjent i lagmannsretten etter at flere vitner trakk seg. Den drepte hadde ytterligere narko-dommer på sitt rulleblad. Den nevnte tiltalen gjaldt erverv av over tre kilo hasj. Opplysninger om at en annen person i samme miljø skal ha blitt dømt i et beslektet forhold og siden har sittet i fengsel fram til han ble løslatt for få uker siden, er en detalj politiet vil undersøke.

Morderne

Opplysninger som Kripos og Rjukan-politiet nå sitter på, går i retning av at den drepte og hans 27-årige kamerat kan ha avtalt å møte to personer ved Grimdalstunet - mest trolig angående svart gjeld.

Fire vitner har uavhengige av hverandre fortalt politiet at de har sett den etterlyste mørke Mercedesen i det tidsrom da likvideringen og drapsforsøket fant sted, fra klokka 06.00 til 07.00 torsdag - på strekningen Grimdalstunet i Tokke til Valle i Setesdalen. Politiet mistenker at det kan være den samme bilen som ofrene har møtt ved Grimdalstunet. Politiet tror de to i den mørke Mercedesen kan ha stått bak henrettelsen av 36-åringen fra Porsgrunn.

Rømte for livet

Opplysningene om den svarte bilen stemmer på ett plan overens med forklaringen til den skuddskadde - og nå politibevoktede 27-åringen. Han skal ha forklart at de to møtte en slik bil ved Grimdalstunet - og stoppet opp da personene i bilen ba om hjelp. Hvorfor det ble løsnet skudd skal han ikke ha kunnet gi noen fyllestgjørende forklaring på. Han har sagt de to var på fisketur og ikke kjente drapsmennene.

Han skal heller ikke ha visst at kameraten ble likvidert da han selv rømte for livet. Mannen overlevde åpenbart da morderne trodde han var død etter å ha blitt truffet av flere skudd. Et av skuddene - trolig i magen - skal ha slått mannen bevisstløs. Han skal ha blitt liggende i skråningen i ca. 30 minutter før han våknet til live igjen.

Likvideringen

  • Torsdag i forrige uke ble en 27 år gammel mann funnet av turister i Austheiene i Telemark. Mannen var hardt skadd etter å ha blitt truffet av to skudd.
  • To biler ble etterlyst; en grønn Jeep Cherokee og en svart Mercedes.
  • Lørdag ble jeepen funnet i Tjønneviksvannet, ved riksvei 45. Søndag ble bilen heist på land. Bak i jeepen lå 27-åringens kamerat, en 36 årig mann fra Porsgrunn, drept - skutt i hodet på kloss hold.
  • Drapet bar preg av å være en rein likvidasjon med utspring i Grenlands narkobelastede underverden.
  • 27-åringen skal ha forklart at han og kameraten var på fisketur da de ble angrepet.

Etter det Dagbladet forstår fester ikke politiet full lit til mannens foreløpige forklaring. Mye tyder på at han er livredd for at han selv skal bli tatt av dage av morderne, som politiet mistenker at han kan kjenne identiteten på.

50 tips

Mercedesen skal ha forsvunnet vestover fjellovergangen på grensa mellom Telemark og Agder, og kjørt videre sørover Setesdalen, trolig mot Kristiansand. Her stopper alle spor.

Ifølge lensmannsbetjent John Grøtterud ved Tokke lensmannskontor er vitnene som har sett den mulige drapsbilen lokale; folk som bor eller har virke i området.

Tekniske funn ved Grimdalstunet viser at to biler har stanset opp. Blodfunn viser at drapet trolig skjedde her.

I går kveld ble ledelsen for etterforskningen overført fra Rjukan til Skien, der Kripos-etterforskerne nå befinner seg. Politiet har fått over 50 tips.

Foruten de fem-seks Kripos-etterforskerne er tre politistasjoner involvert i saken: Rjukan, Skien og Porsgrunn.

<B>MED POLITIVAKT:</B> 27- åringen overlevde etter å har blitt truffet av flere skudd. Nå ligger han her på Telemark sykehus, med politibeskyttelse.