«Morderveps» sprer seg: - Ikke i tvil

Den asiatiske geithamsen sprer seg i både Tyskland og England. Norge kan være neste, men også en seks centimeter lang morderveps kan være like rundt hjørnet.

STOR, STØRRE, STØRST: Hvis du trodde den norske geithamsen var stor, vent til du ser den japanske kjempevepsen - den største av alle stikkeveps. Foto: Shutterstock / NTB
STOR, STØRRE, STØRST: Hvis du trodde den norske geithamsen var stor, vent til du ser den japanske kjempevepsen - den største av alle stikkeveps. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Den var tilsynelatende utryddet fra Norge. Men nå har geithamsen summet seg og er tilbake for fullt. I alle fall i store deler av Sør-Norge.

Den i norsk målestokk store vepsen har for mange vært et ukjent fenomen i flere tiår. Nå må du imidlertid forberede deg på at den kan bli en av sommerens etter hvert mange insektsplager.

- Geithamsen var tilsynelatende borte fra Norge, selv om det kan ha vært noen små restpopulasjoner igjen. Men så har det blitt varmere, og det en teori er at det har ført til at den har ekspandert igjen. Det er en stor og kraftig veps som har rikelig med gift, sier seniorrådgiver Torstein Kvamme ved Norsk institutt for bioøkonomi.

Flere på vei

Daglig mottar han e-poster fra folk som mener å ha observert geithams. Han beroliger de som lar seg bekymre med at arten ikke er særlig aggressiv sammenlignet med for eksempel jordveps.

Er du derimot bekymret for insekter som stikker, er det andre arter du bør vie oppmerksomhet, ifølge Kvamme. Og to av dem kan bli å se i Norge allerede om kort tid.

- Asiatisk geithams er en slektning av den vi har i Norge fra før. Den har kommet til både Tyskland og England allerede, hvor den har spredt seg fra Sør-Europa, forteller seniorrådgiveren.

FORFULGT: Venninne Anna Maria Øvergård og Madeleine Hanssen var på tur i Senja. Plutselig blir de angrepet av en haug av insekter. Video: Privat. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

- En gigantisk art

Han forklarer at den asiatiske varianten av «vår» geithams er en alvorlig art for honningprodusenter, da den spiser biene. Det har vært satt i gang utryddingsarbeid i stort omfang i andre land, blant annet ved at man fester små radiosendere på geithamsen for å finne koloniene.

- Det er nok bare et tidsspørsmål før denne arten kommer hit. Det skal bare ei befrukta dronning til som overvintrer i en container, så kan den potensielt etablere seg, sier Kvamme om vepsen som er langt mer aggressiv enn den geithamsen som finnes i Norge i dag.

TIDSSPØRSMÅL: Den asiatiske geithamsen har allerede etablert seg flere steder i Europa. Norge kan være dens neste hjem, ifølge insektseksperten. Foto: Shutterstock / NTB
TIDSSPØRSMÅL: Den asiatiske geithamsen har allerede etablert seg flere steder i Europa. Norge kan være dens neste hjem, ifølge insektseksperten. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

En ulykke kommer som kjent sjelden alene, og verre kan det også bli i vepseverden. Mandarinveps, japansk kjempeveps eller Vespa mandarinia om du vil. Navnet skjemmer ingen, men kallenavnet «morderveps» egner seg i alle fall til å skape frykt.

Selv er ikke Kvamme veldig begeistret for artens tilnavn, selv om vepsen hvert årlig har noen liv på samvittigheten.

- Det er en gigantisk art. Den dreper folk hvert år i Kina og Japan, og er nok mer aggressiv enn vår geithams. Arten har kommet til Vancouver allerede og ekspandert derfra, trolig etter å ha kommet med containerlast. Den er nå veletablert i Nord-Amerika, og jeg er ikke i tvil om at den kan etablere seg her til lands også, sier Kvamme.

ENORMT: En mann fikk dette enorme krypdyret i huset sitt 26. juli 2021. Video: Twitter / @VickGlaze Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Hører «morderen» komme

I motsetning til flått og andre plagsomme småkryp, er det ikke vanskelig å få øye på kjempevepsen - noe som kanskje ikke er overraskende med tanke på navnet. Den nesten seks centimeter lange dronninga med et vingespenn på over sju centimeter både høres og ses når den kommer, ifølge Kvamme.

- Det gjør du, for den er virkelig diger. I likhet med den asiatiske geithamsen, så trengs bare ei befrukta dronning for at også denne skal kunne etablere seg. Man vet at den klarer seg i land med skikkelig vinter, så Norge vil ikke være noe problem for den sånn sett, sier seniorrådgiveren.

Og for den som nå begynner både å klø og se seg om litt ekstra, så er det mager trøst å få fra insektseksperten.

- Vi vet at vi ikke vil ha verken asiatisk geithams eller mandarinveps her til lands, men hvorvidt vi kan forhindre det er en annen sak, sier Kvamme.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer