Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mordet på en krigsfange

Dødsangsten lyser ut av øynene på den sårete krigsfangen som Nordalliansens styrker haler opp av en grøft ved Ala-i-Nasro. Taliban-soldaten blir først plyndret. Deretter blir han henrettet på stedet. Myrdet. Les videre

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildene fra mishandlingen og drapet, som er i strid med alle krigens lover og menneskerettigheter, får mange amerikanere til å føle seg som medskyldige i krigsforbrytelser.

Den navnløse Taliban-soldaten på bildene til den amerikanske fotografen Tyler Hicks gir et ansikt til meldingene om at Nordalliansen blant flere overgrep har henrettet flere hundre krigsfanger som ble tatt til fange ved Mazar-i-Sharif, der ingen vestlige reportere ennå har vært etter at byen ble erobret av Nordalliansen.

Fortsetter samarbeidet

Det første spørsmålet rettet til president George Bush på den felles pressekonferansen han i går holdt i Det hvite hus med Russlands president Vladimir Putin, gjaldt Nordalliansens drap på krigsfanger.

- Jeg har sett rapportene du henviser til. Jeg har også sett rapporter om overgrep begått av Taliban-styrker som trakk seg tilbake. Taliban har begått grusomme overgrep gjennom ti år, svarte president Bush.

- Vi kommer til å fortsette samarbeidet med kommandantene i Nordalliansen og vi vil be dem om å respektere menneskerettighetene til de menneskene de frigjør. Jeg så også hvordan befolkningen i de nordlige byene møtte Nordalliansen med jubel, etter at de var blitt befridd for et diktatorisk regime, sa president Bush.

Men spørsmålet om Nordalliansens overgrep ble gjentatt, og president Bush fortsatte forsvaret for USAs nye allierte.

- Vi kommer til å samarbeide med våre venner i Nordalliansen. De har forsikret både president Putin og meg om at de ikke har til hensikt å okkupere Kabul, og det er bra. Vi vil fortsette å samarbeide med kommandantene i Nordalliansen, sa Bush og føyde til at «Enhver hær skal behandle folk med respekt, og vi vil arbeide for at de gjør det».

- Jeg er enig med president Bush i at vi må arbeide for at rettighetene til krigsfangene blir respektert, føyde president Vladimir Putin til.

Støtter Bush

«Enorm skade»

Putin la vekt på at Taliban hadde trukket seg ut av Kabul slik at det oppsto et vakuum som Nordalliansen måtte fylle.

President George Bush var synlig irritert over vinklingen på reporterens spørsmål. Han begynte sitt svar med å si at «vi har gjort stor framgang på veien mot målet. Nettet snører seg sammen om al-Qaida, som vil bli stilt til ansvar».

Også USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld ble spurt om Nordalliansens overgrep på krigsfanger. Rumsfeld kalte rapportene for «sensasjonspregede».

- Verken du eller jeg kan verifisere disse rapportene. Taliban har gjort enorm skade på menn, kvinner og barn i det landet. Men jeg er ikke der, og du er ikke der. Dette landområdet har skiftet hender utallige ganger i årenes løp. Hele byer er blitt utryddet. Da Taliban rykket inn, drepte de hundrevis. Jeg tror at når dette er over vil vi se at denne gangen har skiftet funnet sted med minst mulig tap av liv, sa forsvarsminister Donald Rumsfeld.

The New York Times skriver at den langhårete og skjeggete Taliban-soldaten ble halt opp av ei grøft nær en forlatt Taliban-bunkers. Nordalliansens soldater tømte lommene hans.

Deretter ble soldaten skutt i brystet med to salver. En annen soldat slo løs på den livløse kroppen med riflekolben. En annen slo løs på hodet hans med en granatkaster.

Drapet var en del av soldatenes feiring av at de kunne rykke inn i Kabul etter at Taliban-styrkene trakk seg ut.

Sjokkartet avslutning

Beskrivelsene i The New York Times av flere henrettede Taliban-soldater som var skutt i hodet, faller sammen med flere rapporter om overgrep fra Nordalliansen.

Plyndringen var omfattende der Nordalliansens soldater rykket fram. De stjal radioer, sko, sukker, lommelykter og alt annet de kunne finne. En soldat viftet med en seddelbunke verd ca. 200 kroner, som han hadde tatt fra en av de døde fiendene.

Plyndringen og de summariske henrettelsene var en sjokkartet avslutning på framrykkingen mot hovedstaden i Afghanistan, som Nordalliansen ble drevet ut av i 1996.

DØDSANGSTEN lyser ut av øynene på den sårete krigsfangen som Nordalliansens styrker haler opp av en grøft ved Ala-i-Nasro.Alle foto: TYLER HICKS/GETTY IMAGES/ALL OVER PRESS
TREKKES OPP: Nordalliansens soldater haler krigsfangen opp på beina og vekk fra en forlatt Taliban-bunkers..
.. og trekker Taliban-soldaten etter seg.
Mennene viser ingen nåde.
En av Nordalliansens soldater skyter to salver mot mannens bryst. En annen slår ham med riflekolben, mens den tredje går løs på hodet hans med en granatkaster.
Hele Norges coronakart