EKSTREM SKREDFARE: E136/E39 over Ørskogfjellet er stengt grunnet ras. En lang rekke veier Møre og Romsdal er nå stengt på grunn av den ekstreme skredsituasjonen. Mildvær vil trolig gjøre faren større framover. Foto: Fridgeir Walderhaug
EKSTREM SKREDFARE: E136/E39 over Ørskogfjellet er stengt grunnet ras. En lang rekke veier Møre og Romsdal er nå stengt på grunn av den ekstreme skredsituasjonen. Mildvær vil trolig gjøre faren større framover. Foto: Fridgeir WalderhaugVis mer

Møre og Romsdal isoleres grunnet ekstrem rasfare

Veier inn og ut av fylket stenges. - Rasfaren øker framover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Møre og Romsdal holdes som værgissel, og hovedveier inn og ut av fylket er — eller vil bli — stengt på grunn av den ekstreme skredfaren. Den vil trolig forverres utover ettermiddagen og uka på grunn av mildvær og regn.

• Se værmeldingen for der du bor på Dagbladets værsider.

- Lange omkjøringerStatens vegvesen har nå stengt E136, hovedveien mellom Møre og Romsdal og Østlandet. Også riksvei 70, den andre hovedforbindelsen ut av fylket, blir stengt i løpet av kvelden, melder NTB.

— Det blir mange og lange omkjøringer, sier pressekontakt Reidun Øverland i Statens vegvesen til Dagbladet om situasjonen.

• Se en komplett liste over stengte veier i faktaboksen til høyre. Se hjemmesidene til Statens vegvesen for kontinuerlige oppdateringer.

Jernbaneverket melder at Raumabanen er stengt på grunn av skredfaren i Romsdal.

Fylkesmann i Møre og Romsdal, Lodve Solholm, oppfordrer folk om å holde seg innendørs.

- Det viktigste nå er at man holder seg i ro, og ikke oppsøker farlige strekninger. Om man har mulighet til det bør man sette seg i sofaen og finne frem aviser og tekst-TV. Det er viktig at folk følger med, sier Solholm til NRK.

• Les også: Trykkbølge fra ras feide buss av veien.

Blir verreBygda Eikesdal i Romsdal er fullstendig isolert. I tillegg til stengte veier hindres båter og ferjer av at Eikesdalsvatnet er frosset. Videre må all ferdsel til og fra Geiranger skje med båt, melder NTB.

KASTET AV VEIEN: 19 personer befant seg om bord ekspressbussen mellom Bergen og Ålesund, da trykkbølgene fra et ras feide den av veien i Sogn og Fjordane. Foto: Olav Øygard/Dagbladet
KASTET AV VEIEN: 19 personer befant seg om bord ekspressbussen mellom Bergen og Ålesund, da trykkbølgene fra et ras feide den av veien i Sogn og Fjordane. Foto: Olav Øygard/Dagbladet Vis mer

Skredekspert Ulrik Domaas ved Norges Geotekniske Institutt (NGI) sier skredfaren vil bli verre i takt med at temperaturen nå øker.

— Mildværet kommer seinere i dag og forsterker seg utover uka. Det er også meldt regn. Dette vil øke skredfaren på kort sikt, men også føre til at snømassene stabiliserer seg over tid, sier Domaas til Dagbladet.

Rundt 140 husstander i Sunndal er for øyeblikket uten strøm.

— Vi holder akkurat nå på med soneutkobling. De får tilbake strømmen rundt klokka fem. Da kobler vi ut rundt 140 husstander til. Vi håper alle har strømmen tilbake mellom klokka 21 og 23, sier daglig leder i Sunndal energi, Jørund Kvande, til Dagbladet.

Frykter at hus knusesTo eksperter fra NGI har i dag gransket forholdene i Sunndal og konkludert med at skredfaren er fire på en skala som går til fem. Fire skoler i kommunen har holdt stengt i dag.

Til NRK Møre og Romsdal sier Sunndal-ordfører Ståle Refstie at det er knyttet særlig bekymring til lufttrykket som oppstår når tørr, luftig snø raser ned fjellsiden.

Denne massive trykkbølgen kan potensielt knuse hus. Seinest i 13-tiden ble en buss i Sogn og Fjordane feid av veien som følge av den såkalte skredvinden.

STÅR FAST: Rundt 30 tailere står værfast ved Ørskogfjellet, som er stengt grunnet ras. Foto: Fridgeir
Walderhaug
STÅR FAST: Rundt 30 tailere står værfast ved Ørskogfjellet, som er stengt grunnet ras. Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer

— Trykkbølgen kan gå mye lenger bortover terrenget enn selve skredet. Med en hastighet på opptil 30 meter per sekund (108 km/t) kan det blåse hus over ende. Særlig trehus er utsatt. I tillegg kan vinden trykke inn ruter og fylle rom med snø, sier skredekspert Domaas.

- Lysene begynte å blinkeEtter et ras i dag tidlig i Skorgedalen på Ørskogfjellet er all trafikk mellom Ålesund og Åndalsnes stengt. Dermed er umulig å kjøre fra Ålesund til Oslo uten å gå via Molde i ferje, melder NTB.

Lars Magnus Engås sier til Sunnmørsposten at raset gikk på begge sider av gården.

— Jeg sto i stua da lysene begynte å blinke ute i gangen. Så ser jeg snøføyka som kommer på oversida av huset ned mot gården, sier Engås til Smp.no.