Krigen i Ukraina

Moren bortført: - Få mamma tilbake

Ni måneder har gått siden moren til Alina Kapatsyna skal ha blitt kidnappet av russiske styrker i Ukraina. Siden har ikke Alina hørt noe fra moren.

MOREN BORTFØRT: Ukrainske Alina Kapatsyna har i ni måneder ventet på at moren skal komme hjem. Foto: AP Photo/Hanna Arhirova / NTB
MOREN BORTFØRT: Ukrainske Alina Kapatsyna har i ni måneder ventet på at moren skal komme hjem. Foto: AP Photo/Hanna Arhirova / NTB Vis mer
Publisert

I april forsvant Vita Hannych (45) fra huset sitt i Øst-Ukraina. Siden den gang har familien verken sett eller hørt noe fra henne.

Hun skal ha blitt kidnappet av russiske styrker i militæruniform i byen Volodymyrivska, og skal nå sitte i varetekt i russisk-okkuperte deler av Donetsk, forteller datteren Alina Kapatsyna til nyhetsbyrået AP.

Igjen sitter Alina. Hun drømmer flere ganger om at moren ringer til henne og forteller at hun skal komme hjem.

«Hvem tok henne da?»

Etter at Vita ble kidnappet forsøkte Alina å lete etter moren. Hun sendte brev og oppsøkte deretter russisk-innsatte myndighetspersoner i Donetsk.

- Svarene var de samme overalt. «Vi tok henne ikke». Hvem tok henne da, hvis ingen tok henne, spør Kapasyna retorisk.

Vita skal ha vært en fredelig sivil, og skal også ha vært syk, sier Kapatsyna til AP. Moren skal heller aldri ha holdt i et våpen.

KRAV: «Få mamma tilbake fra fangenskap», skriver Alina på en plakat. Foto: AP Photo / Hanna Arhirova / NTB
KRAV: «Få mamma tilbake fra fangenskap», skriver Alina på en plakat. Foto: AP Photo / Hanna Arhirova / NTB Vis mer

Ifølge et brev fra den russisk-støttede påtalemyndigheten i Donetsk skal moren ha blitt fengslet i Olenivka, som er kontrollert av russerne.

Ansatte ved fengslet skal ha fortalt Kapatsynas bestemor at Vita var en snikskytter. Medisinske dokumenter skal imidlertid ha vist at Vita har hatt hjernesvulst og skal jevnlig blitt rammet av krampeanfall. Alina avviser på det sterkeste at moren var snikskytter.

Flere bortført

Historien om Vita er dessverre langt fra det eneste tilfellet der russiske styrker skal ha kidnappet ukrainske innbyggere. I oktober publiserte AP en stor kartlegging av barn som har blitt deportert fra østlige deler av Ukraina til Russland, og til russisk-kontrollerte områder i Ukraina.

Russland har en uttalt strategi om å ta ukrainske foreldreløse barn og oppdra dem som russiske. Siden krigen brøt ut 24. februar i fjor er tusenvis av barn hentet ut fra hus og kjellere, blant annet fra den utbombede byen Mariupol og et barnehjem i de russiskstøttede separatistområdene i Donbas.

ØNSKER SVAR: To personer ber den kjente russiske nasjonalisten Oleg Gazmanov svare om krigen i Ukraina. Video: Telegram. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Barna skal ha blitt fortalt løgner om at de ikke var ønsket av foreldrene sine lenger og at de derfor skulle få russisk statsborgerskap.

Å oppdra krigsbarn i et annet land eller kultur kan være et forsøk på å viske ut et folks identitet, og kan være en markør for folkemord.

Ukrainske myndigheter opererer med at over 13 000 barn har blitt deportert siden krigens start. Det reelle tallet er imidlertid uklart.

Flyttet til fosterfamilier

I september la guvernør i Murmansk, Andrej Tsjibis ut en video på sosiale medier av ukrainske barn som hadde blitt deportert til Russland. De ukrainske barna skal ha blitt deportert fra russisk-okkuperte områder i Ukraina og til Russland. I beskrivelsen av videoen skrev Tsjibis:

- Gutta er veldig positive og snille, og det første personlige møtet viste seg å være varmt og oppriktig. Jeg tror vårt nord vil bli et godt hjem for dem, skrev Tsjibis.

Ifølge nettavisa Barents Observer var en rekke av barna bare seks-sju år gamle, og mange av dem skal ha blitt deportert mot deres vilje. Chibis skrev i beskrivelsen av videoen at barna skal bo i fosterfamilier flere steder i Russland.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer