Esmeralda (3) døde:

Moren dømt til åtte års fengsel

Esmeralda (3) ble funnet død med en hodeskade og ulike narkotiske stoffer i kroppen. Nå er moren dømt for å ha forårsaket dødsfallet.

DØMT: Moren til Esmeralda (3) er dømt til åtte års fengsel for å ha forårsaket datterens død. Foto: Privat
DØMT: Moren til Esmeralda (3) er dømt til åtte års fengsel for å ha forårsaket datterens død. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I januar i fjor ble tre år gamle Esmeralda funnet død i leiligheten til sine foreldre i Norrköping i Sverige. Da hadde jenta, som ble kalt «lille hjertet», vært død i tre dager.

I dag ble moren til Esmeralda dømt til åtte års fengsel, melder svenske Expressen.

Det er en betydelig skjerping av straffen.

Dømt - igjen

I juni i fjor gikk saken for den svenske tingretten. Da ble moren dømt til 21 måneders fengsel. Moren ble imidlertid ikke dømt for drap, men for å uaktsomt ha medvirket til jentas død ved ikke å tilkalle medisinsk hjelp.

Både moren og den svenske påtalemyndigheten anket dommen, og i dag kom hovretten - den svenske lagmannsretten - med sin dom.

De dømmer moren til åtte års fengsel for den svenske juridiske definisjonen av drap.

Moren er ikke blitt dømt for å ha forårsaket de dødelige skadene på jenta, men for å ha forårsaket hennes død ved å ha unnlatt å se til at hun fikk medisinsk hjelp.

En rettsmedisinsk rapport har tidligere slått fast at jentas liv muligens kunne ha vært reddet, dersom hun hadde fått medisinsk tilsyn.

SØKER DEKNING: Ap-reporter Philip Crowther rapporterer live fra markeringen av ettårsdagen for drapet på George Floyd. Plutselig avfyres det skudd. Video: AP Vis mer

Fant narkotiske stoffer

Da den svenske jenta ble funnet død, fikk jenta påvist hodeskader. Hvordan hun ble påført hodeskadene, er uklart.

Det ble også påvist flere narkotiske stoffer i kroppen til jenta, og det funnet spor av dette i et krus der smokkene til den treåringen ble oppbevart, ifølge Expressen.

Mora til jenta testet positivt på alle stoffene som ble funnet i Esmeralda.

Hun har innrømmet svikt i omsorgen for datteren, men nekter å ha skyld i datterens dødsfall.

Det er uklart om moren vil anke dommen eller ikke.

DRAP: I januar 2020 hadde russiske Vera Pektheleva nylig gjort det slutt med kjæresten og var innom leiligheten hans for å hente tingene sine. Men hun kom aldri ut igjen. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Rystet Sverige

Saken om dødsfallet til tre år gamle Esmeralda rystet hele Sverige da saken ble kjent.

Bare noen dager etter at hun ble født i 2016, overtok barnevernet omsorg for den lille jenta. Begge ble vurdert uegnet til å ha omsorgsansvar for barnet.

Noen måneder før Esmeralda fylte to år, klaget imidlertid foreldrene på barnevernets vedtak. Barnevernet nektet å overdra omsorgen til foreldrene, men etter en rettsrunde, fikk foreldrene tilbake datteren sin, ifølge Aftonbladet.

Noen måneder seinere døde Esmeralda. Begge foreldrene ble kort tid etter pågrepet, men faren døde mens han var i varetekt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer