Moren fikk ikke beskjed

Etter at politiet fikk bot for å ha kvalt sønnen Robert Michael Aconcha-Kohn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samme år som Riksadvokaten ila politiet 50000 kroner i bot for å ha kvalt Robert Michael Agoncha-Kohn, skrev moren et brev til det norske Justisdepartementet.

Hun ville vite hvorfor hun ikke hadde blitt kontaktet om boten etter at hennes sønn ble kvalt under en politipågripelse.

Det forteller morens advokat, Per Gröndahl til Dagbladet.

– Hun har sagt til meg at hun synes det er underlig at hun ikke ble kontaktet av noen etter at den norske staten drepte hennes sønn. Derfor skrev hun et brev til det norske Justisdepartementet. Men hun var ikke fornøyd med svaret hun fikk, sier advokaten.
Kvalt av hette

Like over midnatt 8. oktober 2004 ble den 44 år gamle tobarnspappaen Aconcha-Kohn pågrepet av politiet. En resepsjonist meldte fra hotell Ansgar i Oslo at en mann hadde gått berserk. Politiet trakk en foret anorakkhette over hodet på mannen like etter pågripelsen. Angivelig fordi ansiktet hans var blodig og politiet fryktet han skulle spytte.

Før det hadde politiet brukt pepperspray.

Mannen fikk vanskeligheter med å puste. Da politiet kom fram til legevakten var han helt blå i ansiktet. Mannen døde en time senere. Saken ble senere henlagt.

Men da Oslo-politiet fikk en foretakstraff på 50 000 kroner, ble moren aldri informert.

GIKK BERSERK: Her på Ansgar hotell tilkalte resepsjonisten politiet fordi en mann gikk berserk. Aconcha-Kohn skal ha vært psykotisk da politiet kom til stedet. Foto: Bjørn Langsem
GIKK BERSERK: Her på Ansgar hotell tilkalte resepsjonisten politiet fordi en mann gikk berserk. Aconcha-Kohn skal ha vært psykotisk da politiet kom til stedet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Moren skal kun ha fått et svar per e-post på brevet hun sendte Justisdepartementet. Der skal departementet ah lovet å sjekke opp saken, for så å komme tilbake til henne. Det skjedde aldri.

– Justisdepartementet svarte at de hadde bedt om en avklaring fra politiet, men etter det har hun ikke hørt noe. Det opplevde hun som nonchalant, sier Gröndahl.
Fòret hette

I tillegg til den forede hetta, bandt politiet Aconcha-Kohn på hender og føtter. Politiet plasserte ham også på magen i politibilen med ansiktet ned. Advokaten mener politiet må ha visst at mannen kunne dø.

– Det er klart at det er helt uholdbart å tette til munn og nese på en person med en hette. Å gjøre det på noen som allerede har stor pustevansker og er psykotisk, redd og opprørt, tilsier jo at han ikke har store muligheter for å klare en slik belastning, sier Gröndahl.
Mener politiet så

Advokaten utelukker ikke at moren til Aconcha-Kohn vil gå til søksmål.

– Hun får jo ikke sin sønn tilbake, men hun kan i hvert fall gjøre noe for at det blir en forandring i politiets praksis i liknende saker, sier han.

Til Dagbladet hevder han det går fram av politirapporten at politimennene i bilen registrerte at Aconcha-Kohn hadde store pusteproblemer på vei ned til Legevakten. Gröndahl sier han selv har lest rapporten.

– De har utvist en likegyldighet for et annet menneskeliv. Det er høyst klanderverdig. Men man må også se at dette er en systemfeil. Det er en oppgave for politiledelsen i Norge at politiet greier å utvise respekt for menneskeliv, selv om det er en psykotisk mann det er snakk om.

Til Exressen uttrykker moren et ønske om at saken blir grundig undersøkt, av respekt for hennes sønn.

Først etter at Dagsavisen i går skrev om saken, ble Riksadvokatens avgjørelse allment kjent.

HETTA: Denne hetta fikk Aconcha-Kohn tredd nedover hodet etter at han først ble sprayet med pepperspray og bundet på hender og føtter.
DØDE: Like etter at politiet kom fram til legevakten døde 44-åringen. Da var han helt blå i ansiktet.