- Moren gråter etter løslatelsen

Familien til den drepte biltyven reagerte med vantro og forferdelse da den drapssiktede 22-åringen overraskende ble løslatt av lagmannsretten i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FROLAND (Dagbladet): - Moren gråter og er dypt nedbrutt. Hun føler at sønnens liv ikke er noe verd, sier Tor Erling Staff, som er bistandsadvokat for henne og avdødes fem år gamle datter.

- Jeg reagerer på at retten vektlegger utover de naturlige grenser at det er snakk om en ansett familie, og sønnen i en slekt i bygda som har hatt et ryktefritt liv, sier Staff.

Han tviler på at det hadde blitt snakk om løslatelse dersom rollene hadde vært omvendt og at det var den nå avdøde kriminelt belastede mannen hadde løsnet skuddene.

- Klassejuss

- Han hadde aldri blitt sluppet hjem til jul. Hans mor har fortalt meg at hver gang han hadde gjort den minste ting, så ble han fengslet. Men her er det en som har tatt livet hans og vedkommende blir løslatt. Jeg har ikke lyst til å bruke ordet klassejuss. Men begrepet tvinger seg fram når jeg skal karakterisere det som har skjedd, sier Staff.

- Min kritikk rettes naturligvis direkte mot Agder lagmannsrett, som løslot 22-åringen. Det er også et spørsmål om den påtaleansvarlige i Agder politidistrikt burde ha henvist også til den såkalte rettshåndhevelsesarresten i fengslingsbegjæringen.

Denne straffeprosessuelle bestemmelsen kan brukes dersom det strider mot den alminnelige rettsoppfatning at en siktet blir løslatt.

Neddynges av blomster

Han henviser også til at hjemmet til de siktede neddynges av blomster.

- Det er ganske spesielt. Er det blitt slik at biler på fire hjul er blitt så viktig at man kan løpe ut og begynne å plaffe løs? Det er ganske spesielt å ta med seg våpen ut fordi noen rapper bilen, synes Staff.

Staff karakteriserer den dreptes mor som en sterk og klar kvinne.

- Hun vil være rettferdig og forventer rettferdighet. Løslatelsen oppfatter hun som urettferdig og at hennes sønns liv ikke er noe verdt. Det skjønner jeg godt, sier Staff.

- Jeg reagerer også på at en annen av sønnene går ut og er talsmann for familien og forteller offentligheten hvordan far og bror har tenkt, følt og opplevd tingene.

- Det er veldig påfallende at en som ikke har vært inne i dramaet skal kunne berette om gjerningsmennenes tanker og følelser. Det går jo på det subjektive, sier Staff.

Lettet

Den siktede 22-åringen er lettet over at han i går slapp hjem til jul. Men er langt nede etter de siste dagenes påkjenninger.

Familien brukte tid sammen i hjemme på Reiersøl i går kveld, og valgte å prioritere hverandre. All presse ble vist bestemt bort fra familiens hjem.

Det var ved 14-tida i går ettermiddag at frolendingen ble løslatt og fulgt hjem av poltiet.

- Min bror er helt knust, og visste verken opp eller ned da han kom hjem. Alt han trengte var å sitte ned og prate med oss, forteller den siktedes tre år eldre bror, Geir Asle Steen, til Dagbladet.

Den oppfatningen deles av 22-åringens forsvarer, advokat Sigurd Klomsæt. Han overtok jobben til advokat Ove Andersen i går, og besøkte sin klient i fengslet i går formiddag.

- Han var helt knekt, sier Klomsæt til Dagbladet.

SKYTEDRAMA: Politiet forlater bopælen til de to siktede, etter at en 30-årig biltyv ble skutt og drept på Reiersøl, to mil utenfor Arendal på søndag.