Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Moren har kjempet en desperat kamp for å få hjelp

I går ble jenta som ble funnet død på nyttårsaften gravlagt. Nå er spørsmålet hvem som hadde ansvaret for å gi 13-åringen hjelp.

 DØDE PÅ NYTTÅRSAFTEN:  13-åringen døde på nyttårsaften etter å ha slitt med spiseforstyrrelse i mange år. Venner og familie tar nå farvel i Bryn kirke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DØDE PÅ NYTTÅRSAFTEN: 13-åringen døde på nyttårsaften etter å ha slitt med spiseforstyrrelse i mange år. Venner og familie tar nå farvel i Bryn kirke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 13-åringen som ble funnet død på familiehytta på Valdres nyttårsaften, ble i går gravlagt fra Bryn kirke.

Tirsdag klokka 12.00 ringte kirkeklokkene inn ved kirka i Bærum, hvor venner og familier hadde tatt seg over den snødekte kirkegården for å si farvel til jenta, som bare ble 13 år gammel.

- Dagens seremoni for den avdøde 13-åringen vil være familiens og de nærmeste vennens personlige farvel med jenta som døde under tragiske og mye omtalte omstendigheter, opplyser begravelsesbyrået.

- Verdig og flott begravelse Den 13 år gamle jenta hadde i mange år slitt med spiseforstyrrelse og mobbing da hun døde på nyttårsaften. Mens familie og venner begravde den unge jenta, denne kalde januardagen, fortsetter politiets etterforskning av dødsfallet.

- Det var en verdig og flott begravelse. Svært personlig, sier en som var til stede i begravelsen til Dagbladet.

Etter begravelsen ble kisten fraktet til Steinsskogen gravlund, hvor blomster og hilsener ble lagt igjen til jenta. Også moren hadde lagt ned en siste hilsen til sin datter.

 GRAVLAGT I GÅR:  13-åringen ble gravlagt fra Bryn kirke i går. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GRAVLAGT I GÅR: 13-åringen ble gravlagt fra Bryn kirke i går. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

«Min aller, aller kjæreste, gode, morsomme, modige og omtenksomme lille (navnet på datteren). Jeg savner deg sånn og elsker deg i all evighet. Mamma»

Flere avhøres Mor er siktet i saken og hadde planlagt datterens begravelse fra sykehuset og i varetekt, før hun ble løslatt fra Gjøvik politihus forrige tirsdag. Hun er siktet for grov omsorgssvikt og for å ikke ha gitt datteren nødvendig hjelp. Politiet fikk imidlertid ikke medhold i ønsket om å varetektsfengsle mor i fire uker.

Spørsmålet nå er hvem som hadde ansvaret i tillegg til mor, for å gi 13-åringen hjelp. I tillegg til at mor er siktet, avhører politiet barnevern, kommune og skoler i flere kommuner.

- Moren har kjempet en desperat kamp for å få hjelp. Hun har på ingen måte flyktet fra helsevesenet, sier en nær bekjent av familien, til Dagbladet.

Dette gjorde helsevesenet De siste tre månedene før hun døde, var det ikke noe kontakt mellom jenta og helsevesenet. 13-åringen fikk spiseforstyrrelser da hun var ni år og fikk etter det behandling en rekke steder.

På nyttårsaften for et år siden, ble hun tvangsinnlagt på Drammen sykehus på grunn av spiseforstyrrelse. I tiden før hun døde skal jenta ha truet med å skade seg selv hvis mor tok henne med til sykehus, opplyser morens forsvarer.

Dette gjorde skolene I august i år begynte jenta på Mølladammen ungdomsskole i Bærum, men sluttet til høstferien på grunn av mobbing. Hun ble sykere. Mor og datter flyttet til familiehytta på Valdres og 13-åringen var dermed ute av skoleverket. Bærum kommune skal ha tatt kontakt med mor flere ganger for å finne ut hvorfor hun ikke møtte opp. Frem til familien meldte flytting var det Bærum kommune som hadde ansvaret for at jenta gikk på skolen.

- Bærum fikk i forbindelse med høstferien beskjed om at familien ønsket å skifte skole. Skolen mottok formell flyttemelding 23. oktober. I perioden mellom beskjed og flyttemelding var det gjentatt kontakt, særlig telefonisk — men også møte med foresatte, skriver rektor Gretha Storevik ved Mølladammen skole i en mail til Dagbladet.

Meldte ikke om problemene I høstferien ga mor beskjed til Mølladammen at de ville flytte. Gretha Storevik, rektor på Mølladammen, ringte da til Øystre Slidre ungdomsskole for å fortelle om eleven som skulle skifte skole.

I samtalen informerte ikke Storevik om 13-åringens problemer, fordi hun sier det var viktig at jenta kunne "starte med blanke ark". Også rådmann Øivind Langseth i Øystre Slidre sier at kommunen aldri har mottatt noen informasjon om jentas helse.

13-åringen startet aldri på ungdomsskolen i Valdres. Mor ønsket at datteren skulle få hjemmeundervisning fram til nyåret. 26. oktober ble det meldt om hjemmeundervisning for jenta til Øystre Slidre kommune. Det tok lengre tid enn ønsket å få søknaden innvilget, ifølge mor, noe som gjorde at jenta og moren valgte å folkeregistrere seg i Oslo etter bare 12 dager som innbyggere i Øystre Slidre.

Noen måneder seinere døde 13-åringen av sult.

LES OGSÅ: Siktet mor brast i gråt på vei ut av retten.

LES OGSÅ: - Hun sa til mor at hun ville stikke ut øynene sine dersom hun ble sendt tilbake til sykehuset.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media