NEKTES Å TREFFE MOREN: Abdullah Hassan (2) holder på å dø av en aggressiv hjernesykdom. Likevel nektes moren innreise til USA for å ta farvel med sønnen. Foto: CAIR
NEKTES Å TREFFE MOREN: Abdullah Hassan (2) holder på å dø av en aggressiv hjernesykdom. Likevel nektes moren innreise til USA for å ta farvel med sønnen. Foto: CAIRVis mer

Trumps innreiseforbud

Moren nektes å se sin døende sønn (2)

Hindres av Trumps innreiseforbud.

To år gamle Abdullah Hassan lider av en alvorlig genetisk hjernesykdom

Sykdommen påvirket i begynnelsen hans gå- og taleevne. For noen måneder siden ble han og faren Ali (22), som opprinnelig er fra Jemen, innvilget amerikansk statsborgerskap for å motta behandling ved barnehospitalet i Oakland.

Behandlingen har imidlertid ikke gitt de ønskede resultatene. Sykdommen har forverret seg, og den lille gutten sliter nå med å puste på egen hånd. Legene tror han har kort tid igjen å leve.

Nektes innreise

Abdullahs mor, Shaima Swileh (21) er bosatt i Egypt, og nektes å komme til USA for å ta et siste farvel med sin døende sønn. Det melder organisasjonen rådet for amerikansk-islamske relasjoner (CAIR).

Grunnen er president Donald Trumps innreiseforbud, som ble innført i fjor sommer. Forbudet rammer innbyggere fra åtte land med overvekt av muslimske innbyggere, inkludert Tsjad, Iran, Libya, Nord-Korea, Somalia, Syria, Venezuela og Jemen, og ble i juni i år erklært gyldig av Høyesterett.

Mens Ali og Abdullah fikk tillatelse i tide, ble morens søknad forsinket og seinere avvist da forbudet ble innført. Da bestemte familien seg for at de to skulle reise i forveien.

Swileh har søkt om fritak fra reiseforbudet på grunn av den ekstraordinære situasjonen, men har foreløpig ikke fått noe svar, selv om tiden renner fra den lille familien.

- Alt hun ønsker er å holde ham i hånda en siste gang, sa faren til The San Francisco Chronicle søndag.

- Hvis jeg kunne tatt ham bort fra respiratoren og på flyet, ville jeg tatt ham med til henne. Men det ville han ikke klart.

Vil ikke kommentere saken

Det amerikanske utenriksdepartementet vil ifølge The San Francisco Chronicle ikke kommentere saken.

Ali forteller til avisa at han hver gang han ringer for å be om en statusoppdatering på konas visumsøknad, blir møtt av et automatisk svar om at søknaden er til behandling.

Det amerikansk-islamske rådet sier familiens historie er ekstrem, men symptomatisk for situasjonen innreiseforbudet har påført mange muslimske familier.

- Å miste et barn er noe ingen foreldre skal trenge å oppleve, men å ikke få lov til å være der når barnet ditt er i ferd med å dø er helt hinsides forferdelig, sier advokat i organisasjonen, Saad Sweilem, i en pressemelding.

Fra krisen ved våre egne grenser til innreiseforbudet; denne administrasjonen gjør alt i sin makt for å undergrave rettighetene til innvandrere, og opprettholde en fremmedfiendtlig agenda som river familier fra hverandre.