Moren til 13-åringen som døde av avmagring i Valdres delvis frifunnet

Dømt til åtte måneders betinget fengsel.

I RETTEN: Den 47-årige kvinnen forsvares av advokatekteparet Aasmund Olav Sandland og Ann Turid Bugge. I bakgrunnen psykiater Terje Tørrissen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I RETTEN: Den 47-årige kvinnen forsvares av advokatekteparet Aasmund Olav Sandland og Ann Turid Bugge. I bakgrunnen psykiater Terje Tørrissen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Eidsivating lagmannsrett har frifunnet en 47 år gammel kvinne som var tiltalt for å ha hensatt datteren i hjelpeløs tilstand, men dømmer henne for grov mishandling av 13 år gamle Angelica, som døde nyttårsaften 2015, melder NRK.

Ifølge NRK legger retten vekt på at det var et symbiotisk forhold mellom mor og datter «som åpenbart har gjort det vanskelig for tiltalte å ta den styringa som en foreldre må ta i en kritisk situasjon».

Kvinnen nektet straffskyld også for grov mishandling, men ble altså dømt for dette.

Retten dømmer henne til åtte måneder betinget fengsel, og hun slipper derfor å sone. Hun er også dømt til å betale 125 000 kroner i oppreisning til 13-åringens far.

Kvinnens forsvarer Aasmund Olav Sandland sier til NTB at dommen er grei å leve videre med.

- Dommen er en radbrekking av både tiltalen og av dommen i førsteinstans. Dommen er meget grundig og er ganske langt unna det som har vært påtalemyndighetens standpunkt fra starten av, sier han til NTB.

- Selvfølgelig ville man ønsket en fullstendig frifinnelse, men med den konklusjonen som har kommet, så er det en helt grei dom, basert på en omfattende juridisk begrunnelse, sier Sandland.

I lagmannsretten forklarte kvinnen seg detaljert om hendelser i forkant av at datteren døde, i motsetning til i tingretten, der hun ikke forklarte seg.

I 2017 måtte hovedforhandlingen i tingretten utsettes fordi kvinnen fikk kritisk føling og måtte kjøres på sykehus. Året etter endte hun også på sykehus, men rettssaken ble sluttført etter at spesielle tilpasninger ble innført for kvinnen, som ble dømt til tre års fengsel, en dom hun anket nærmest umiddelbart.

Aktor Arne Ingvald Dymbe la ned en påstand om tre års fengsel også i lagmannsretten. I sin prosedyre i retten kalte han det en unik sak.

Angelica (13) ble funnet død på ei hytte i Valdres 31. desember 2015. Obduksjonen viste at hun døde av avmagring – eventuelt i kombinasjon med nedkjøling.

Hun var flere år i forveien diagnostisert med anoreksi. Aktor, statsadvokat Arne Ingvald Dymbe, mente moren bevisst unndro datteren fra kontroll og oppsyn fra helsevesenet, blant annet ved ikke å dukke opp til møter, og oppgi gal adresse til hytta.

VALDRESSAKEN: Dagbladets reporter Ralf Lofstad var tilstede i Eidsivating lagmannsrett under ankebehandlingen i Valdressaken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer