Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Moren til Angelica (13) fraktet ut på båre og hentet av ambulanse

Brøt sammen i retten. Lavt blodsukker, forklarer mannen hennes.

<div>KJØRT TIL SYKEHUS: Den tiltalte kvinnen ble hentet av en ambulanse og kjørt til sykehus i 10.40-tida. Foto: Alexander Vestrum / NTB Scanpix</div>
KJØRT TIL SYKEHUS: Den tiltalte kvinnen ble hentet av en ambulanse og kjørt til sykehus i 10.40-tida. Foto: Alexander Vestrum / NTB Scanpix
Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJØVIK (Dagbladet): Det er en svært spesiell dag to i rettssaken mot den 45-årige kvinnen som er tiltalt for omsorgssvikt etter at datteren Angelica (13) døde. Etter halvannen time bryter hun sammen under sin forklaring, og pressen blir bedt om å forlate salen.

- Kan alle være så snille å gå? spør forsvarer Ann Turid Bugge, høflig, men bestemt.

Fikk hjelp

Like før dette har 45-åringen spurt om noen kan sjekke blodsukkeret hennes. Mannen hennes, som sitter like ved henne, tar to skritt fram for å gi assistanse, og også rettsmedisinsk sakkyndig Terje Tørrissen engasjerer seg for å hjelpe.

Tjue minutter seinere blir hun fraktet ut på båre og hentet av ambulanse.

45-åringens mann opplyser til Dagbladet at kollapsen skyldes lavt blodsukker.

- Nivået har de siste ukene variert mer og mer uten sammenheng. Alt fra 27,7 til 1,9. I dag var det veldig høyt igjen da retten ble satt. Hun har tatt noe insulin, men blodsukkeret falt veldig mye på kort tid. Det går bedre nå, sier mannen i 11.10-tida.

Avbrøt etter fire minutter

Allerede fire minutter inn i dagens del av kvinnens forklaring måtte hun avbryte i 40 minutter. I går ble det fire slike pauser, og rettsforhandlingene ble avbrutt halvannen time før tida.

Etter at kvinnen kom tilbake fra pausen, har det gått svært sakte med forklaringen, og hun har knapt fullført noen av setningene hun har påbegynt. De er fragmenterte og usammenhengende.

Hun har heller ikke besvart dommer Pål Prestesæters spørsmål; han har prøvd å pense forklaringen inn på hva som skjedde i månedene før Angelica døde, etter at mor og datter flyttet til familiehytta i Valdres. Svarene har vært lite konkrete, repetitive og for en stor del følelsesbaserte.

RETTENS ADMINISTRATOR: Pål Prestesæter leder rettsforhandlingene. Til høyre rettsmedisinsk sakkyndig Terje Tørrissen, som hjalp til da den tiltalte kvinnen kollapset. &nbsp;Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
RETTENS ADMINISTRATOR: Pål Prestesæter leder rettsforhandlingene. Til høyre rettsmedisinsk sakkyndig Terje Tørrissen, som hjalp til da den tiltalte kvinnen kollapset.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Rettsforhandlingene i fare

Etter at pressen ble anmodet om å gå, har både forsvaret og aktoratet foreslått et møte for å diskutere situasjonen. Rettsforhandlingenes framtid er uviss.

- Dersom den medisinske vurderingen er at hun ikke er i stand til å være til stede i retten under egen forklaring, kan ikke forhandlingene fortsette nå, sier forsvarer Aasmund Sandland til Dagbladet.

Kort tid før rettsaken startet, fikk den tiltalte kvinnen legeerklæring på at hun har diabetes 1, og derfor bare kan være til stede i rettssalen under sin egen forklaring. Diabetesen ble også oppgitt som årsak under minst ett av fraværene hennes i går.

Forsvarer Sandland opplyser til Dagbladet at hun ikke klarer å kontrollere blodsukkernivået, og at hun derfor må bruke insulinpumpe.

Aktoratet har sett seg lei på de stadige avbrytelsene, og bestrider også legeerklæringen. De har derfor bedt den rettsmedisinske kommisjon om å vurdere legeerklæringen - et svar er ventet i løpet av dagen.

- Dersom kommmisjonen ikke godtar legeerklæringen som fraværsgrunn, må den tiltalte kvinnen undersøkes av politilege, sier han til Dagbladet.

Nekter skyld

Den 45-årige kvinnen er tiltalt for grov omsorgssvikt med døden til følge, etter at datteren Angelica ble funnet død på familiehytta i Valdres 31. desember 2015. Et par måneder i forveien hadde mor og datter flyttet dit fra Bærum.

Aktoratet mener moren bevisst unndro datteren fra nødvendig helsehjelp; 13-åringen veide 21,7 kilo da hun ble funnet.

Kvinnen nekter straffskyld. Hun samarbeider heller ikke med politiet, og har avvist å la seg avhøre utover en kort forklaring hun avga da hun ble pågrepet på nyåret 2016.