Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Moren til død jente (13) ba om at skolen måtte verne datteren fra mobbing

Kommer fram i klagebrev.

ÅSTED: En mor i 40-åra er siktet for grov omsorgssvikt og for ikke å ha gitt sin 13 år gamle datter nødvendig hjelp da hun døde på nyttårsaften.
Hytta i Valdres var sperret av politiet mandag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ÅSTED: En mor i 40-åra er siktet for grov omsorgssvikt og for ikke å ha gitt sin 13 år gamle datter nødvendig hjelp da hun døde på nyttårsaften. Hytta i Valdres var sperret av politiet mandag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble det kjent at en tretten år gammel jente mistet livet på tragisk vis nyttårsaften - sannsynligvis etter å ha dødd av avmagring.

Mora i 40-årene er siktet for grov omsorgssvikt i forbindelse med dødsfallet. Foreløpig er det ikke kjent hva politiet mener moren har gjort galt.

Bekjente av familien har imidlertid opplyst til Dagbladet at jenta slet med spiseforstyrrelser. Dagbladet har fått innsyn i et brev sendt fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus til Mølladammen ungdomsskole i Bærum, hvor jenta startet på skole i høst. Der går det fram moren mener jenta skal ha blitt mobbet i flere år på barneskolen, og at jenta heller ikke slapp unna mobbingen på ungdomstrinnet.

På denne bakgrunnen har moren bedt om at skolen tar grep som verner hennes datter, kommer det fram i brevet.

Oversender brevet Brevet var sendt direkte til Fylkesmannen uten at klagen først ble rettet til kommunen. Fylkesmannen sendte derfor saken tilbake til Mølladammen skole.

«Fylkesmannen oversender herved brevet, og ber om at skolen som rette instans besvarer henvendelsen fra mor. Vi viser i denne forbindelse til opplæringslovens bestemmelser om skolebytte i §8-1, og til bestemmelsene i kapittel 9a om at alle elever har rett til et godt psykososialt miljø», står det i brevet.

- Det er en klagesak, men Fylkesmannen mener det burde behandles først av skolen. Det er helt lov og riktig å sende klagen direkte til Fylkesmannen, men i dette tilfellet besluttet Fylkesmannen altså at skolen var rette instans til å behandle klagen, forklarer kommunikasjonssjef Liv Ødegaard ved Fylkesmannen i Oslo og Akershus til Dagbladet.

Ikke fornøyd med tiltak Dagbladet vet ikke hvordan skolen håndterte saken, men vet at jenta og moren valgte å søke overføring til en annen skole omtrent en måned senere.

Det ble Fylkesmannen varslet om 9.november.

- 9. november fikk vi et brev av moren der det het at de hadde valgt å flytte fordi de ikke var fornøyde med tiltakene som hadde blitt gjennomført. Vi har nå fått informasjon fra Bærum kommune om at de vil be Fylkesmannen om å gjøre et tilsyn, og det skal vi, sier utdanningsdirektør Grethe Hovde Parr hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus til NRK.

Bakgrunnen for granskingen er at Bærum kommune selv har bedt om å bli granskes for å finne ut om de har håndtert saken riktig.

Øystre Slidre kommune - hvor jenta altså ble funnet død - skal også granskes av Fylkesmannen. Det samme gjelder Oslo kommune, hvor jenta og moren var folkeregistrert i desember.

Vil ikke kommentere - Vi er kjent med at moren mente jenta ikke hadde tilstrekkelig godt psykososialt miljø på første dag. Utover det kommenterer vi ikke saken, både av personlige hensyn og av hensyn til den pågående politietterforskningen. Vi registrerer at det verserer flere ulike historier om hva som har skjedd, men det kan vi ikke ta stilling til, sier skolesjef Siv Herikstad i Bærum kommune til Dagbladet.

Hun sier kommunen gjør alt for at saken skal belyses på en god måte i den pågående politietterforskningen, og tilsynet som Fylkesmannen vil gjennomføre i forbindelse med saken.

- Vi forstår at det virker kaldt og kynisk med et sånt svar, men vi må forholde oss til at det pågår en politietterforskning, sier Herikstad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media