Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Joshua French er løslatt:

Moren til French: - Vi har endelig fått deg hjem, og gleden er ubeskrivelig

Takker norske og kongolesiske myndigheter.

TILBAKE I NORGE: Joshua French ankom Norge onsdag formiddag, etter å ha sittet åtte år i fengsel i Kongo. Moren Kari Hilde French sier gleden er ubeskrivelig. Hun har lagt ned en enorm innsats for å få sønnen hjem. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
TILBAKE I NORGE: Joshua French ankom Norge onsdag formiddag, etter å ha sittet åtte år i fengsel i Kongo. Moren Kari Hilde French sier gleden er ubeskrivelig. Hun har lagt ned en enorm innsats for å få sønnen hjem. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Joshua French er løslatt fra fengsel i Kongo og ankom Norge onsdag formiddag.

Hans mor, Kari Hilde French, publiserte onsdag kveld et innlegg på sin blogg, hvor hun beskriver gleden over å endelig ha fått sønnen hjem fra Kongo etter åtte år.

Blogginnlegget er signert Kari Hilde French, og Joshua Frenchs søster Hannah French.

- Takk til vår kjære sønn og bror for din livskraft, styrke og utholdenhet. Vi har endelig fått deg hjem, og gleden er ubeskrivelig, skriver de i innlegget.

Joshua French ankom Norge rundt klokka 11 på selveste nasjonaldagen. Han ble transportert ut av Kongo med egnet fly. Avtalen om løslatelse til Norge, ble signert tirsdag på kontoret til Kongos president Joseph Kabila, opplyste statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Takknemelig

- I dag feirer vi 17. mai, vår nasjonaldag. Jeg har i løpet av livet mitt bodd i mange forskjellige land. Er det noe jeg alltid har kjent på så er det takknemlighet for å være norsk. Det har vært vanskelig for mange kongolesere å forstå at Norge har lagt så mye ressurser i å få hjem en vanlig statsborger. Menneskeverdet er en viktig verdi i vårt samfunn. La oss fortsette å holde det høyt i akt, skriver familien i innlegget.

Videre utrykker de stor takknemlighet til norske myndigheter som har stått på for å få sønnen hjem.

- Vi har mange, mange vi ønsker å takke på denne spesielle dagen. I denne omgangen kan vi bare nevne noen. Først og fremst ønsker vi å takke Vår Herre som lar oss oppleve Joshuas hjemkomst på selveste frihetsdagen vår. Vi retter også en stor takk til norsk UD og andre norske myndigheter, inkludert Erna Solberg, for deres innsats i å få Joshua tilbake til Norge. Spesielt vil vi nevne utenriksminister Børge Brende, ambassadørene Kai Eide og Arild Øyen, leder for konsulærseksjonen i UD, Monica Nagelgaard, samt ambassaderåd Giske Lillehammer og konsul Hanne Dokolo i Kongo.

Familien takker også president Kabila og kongolesiske myndigheter for å ha muliggjort en løsning på saken.

- Vi vil heller ikke glemme å takke enkelte medfanger av Joshua og lokale kongolesiske støttespillere. Vi ønsker også å takke britiske myndigheter og organisasjonene Reprieve og Death Penalty Project for deres støtte. Vi retter en ekstra stor takk til advokat Graasvold som på en god og profesjonell måte har stått oss bi i flere år.

- Vi har ikke stått alene

Videre takker de alle som har støttet familien gjennom de siste åtte årene.

- Hver og en av dere er viktige! Innsatsen deres kan ikke overvurderes. Ikke minst takker vi vår familie og slekt i Norge og utlandet. Vi kjenner på dyp takknemlighet til og for hver enkelt en av dere. Vi takker Joshuas enestående samboer som har holdt ham oppe med sin kjærlighet. Vi takker også våre gode venner. Vi har ikke stått alene i denne saken.

Kjenner på sorg

Familien understreker at selv om dette er en gledens dag, er det også en dag hvor de kjenner på sorg.

- Våre tanker går til familien Moland som ikke fikk sin sønn hjem med livet i behold. Vi deler smerten med dem.

Sammen med Tjostolv Moland ble Joshua French dømt til døden og livsvarig fengsel for spionasje og drapsforsøk i 2010. Moland ble også dømt til døden for drapet på deres sjåfør Abedi Kasongo. I 2013 fant French Moland død på badet utenfor cella de to delte. Norske Kripos reiste til Kongo for å bistå i etterforskingen og konkluderte med at Moland tok sitt eget liv.

- Enorme belastninger

Familien ber nå om ro i tiden fremover.

- Vi har opplevd enorme belastninger og påkjenninger disse årene. Vi ber derfor om at mediene, som vi takker for å ha holdt saken varm og aktiv, lar familien få ro en tid fremover, skriver de avsluttningsvis i blogginnlegget.

Morens omsorg har gjort inntrykk

Joshua French har ingen dom mot seg i Norge, og er derfor nå en fri mann, etter å ha sonet i Kongo i åtte år.

pressekonferansen onsdag , sa statsminister Erna Solberg at omsorgen til moren Kari Hilde French har gjort inntrykk.

- Kongolesiske myndigheter har lagt vekt på humanitære forhold, og særlig hensynet til moren Kari Hilde French, som er grunnen til at han ble løslatt. Hennes omsorg har gjort inntrykk, uttalte Solberg.

- Nå kan vi juble

Søsteren Hannah French har også delt et innlegg på sin Facebook-profil onsdag kveld:

- Joshua er endelig fri og kommet hjem til Norge! De fleste har nok sett pressekonferansen, og nå kan vi endelig bekrefte at dette er sant. Vi har ikke mulighet til å svare på alle gratulasjoner, men takker dere nå for all støtte og alle lykkeønskninger. Nå ber vi om at spesielt Joshua, men også vi rundt ham, får ro i tiden fremover. Tusen takk for forståelsen. Nå kan vi juble, skriver søsteren.