Moren ville se hvor sønnen satte heroinsprøyter

Sønnen hennes tok livet sitt etter flere års heroinbruk - som han blogget om på nettet. Vi var med moren til sprøyterommet der sønnen satte sprøyter og fikk overdose flere ganger.

SPRØYTEROMMET: Her inne tar narkomane heroin mens sykepleiere ser på. Bare seks av de åtte båsene er i bruk, for at det ikke skal bli for trangt om noen tar overdose. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SPRØYTEROMMET: Her inne tar narkomane heroin mens sykepleiere ser på. Bare seks av de åtte båsene er i bruk, for at det ikke skal bli for trangt om noen tar overdose. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

I noen sekunder er det nesten helt stille i det spartansk møblerte kontoret øverst i Oslos gamle kullgassverk. Det eneste som høres er sildringen i rørene til sentralvarmen, som står altfor høyt på.

Silketrykk av Oslo og Bergens kommunevåpen, en gave til institusjonssjef Marte Bjørke fra Foreningen human narkotikapolitikk, pryder murveggen. Ved veggen står en massasjebenk: Bjørke har utdannet seg som terapeut i Rosenmetoden - og ga gratistimer til brukere av Prindsen mottakssenter i praksisperioden sin.

Stillheten blir brutt av moren som har mistet sin sønn:

- Hvordan er det mulig å jobbe et sånt sted?

LEDER: Marta Bjørke er institusjonsleder på Prindsen mottakssenter. Foto: Nina Hansen
LEDER: Marta Bjørke er institusjonsleder på Prindsen mottakssenter. Foto: Nina Hansen Vis mer

Blogget om heroin

Dagbladet fortalte i helga historien om Pål.

Han var en ung, ressurssterk mann som etter flere år med eksperimentering med hasj, alkohol og piller til slutt bestemte seg for å prøve heroin.

Men ulikt mange heroinister ble han ikke en del av det synlige rusmiljøet på gata. Hovedsakelig kjøpte han dopet sitt av en fast langer i en leilighet. Og han blogget om sin heroinbruk på nettforumet Freak Forum: Der kunne folk følge ham i flere år fra den første flørten, der han naivt hevdet at han ikke kom til å bli avhengig av heroin.

Pål tok livet sitt i fjor.

Nå har Påls mor bestemt seg for å besøke stedet der sønnen flere ganger gikk for å ta heroin.

- Vondt

Vi blir vist rundt i lokalene til Prindsen mottakssenter på hjørnet av Storgata og Hausmanns gate i Oslo sentrum: det kanskje tydeligste eksemplet på den norske skadebegrensningstanken i rusfeltet.

For å kunne registrere seg som bruker av sprøyterommet må du ha en etablert praksis med inntak av stoff med sprøyte. Registrerte brukere må ved alle besøk vise stoffet som skal inntas, og svare på en lang liste med spørsmål. Blir du godkjent som bruker får du alt nødvendig brukerutstyr utdelt. Selv om du ikke skal bruke selve sprøyterommet, kan du også komme i luka på gateplan og hente rene sprøyter, kondomer og informasjonsmateriell.

- Hvordan er det å være her?

- Det er trist. Og vondt, sier moren til Pål.

- Det er helt absurd for meg at det er smittevern å dele ut sprøyter. Og det er ille at det er så lett tilgjengelig. Du får alt du trenger og kan sette skuddet ditt her. Du kan sitte her og ta heroin. Og kommunen og de ansatte - alle syntes det er greit.

BRUKERUTSTYR: Bjørnar Traverso i luka på Prindsen mottakssenter deler ut brukerutstyr, kondomer og informasjonsmateriell. Foto: Nina Hansen
BRUKERUTSTYR: Bjørnar Traverso i luka på Prindsen mottakssenter deler ut brukerutstyr, kondomer og informasjonsmateriell. Foto: Nina Hansen Vis mer

Åpenlyst

I flere møter med Dagbladet har både hun og mannen hennes argumentert for et sted der de tyngste narkomane kan sette sprøytene sine i et sterilt og trygt miljø.

Men:

- Pål visste nøyaktig når det var åpent på sprøyterommet – han gikk og kjøpte hos en langer, og tok ofte stoffet med seg til sprøyterommet og satte det der. Der sitter det altså helsepersonell bak en skranke og ser på unge jenter og gutter sette sprøyter og bli helt hinsides, sier hun og rister på hodet.

- Det er veldig gode argumenter både for og imot, sier mannen hennes i et møte med Dagbladet.

- Jeg ser for seg et sted for de aller tyngste narkomane – men ikke som opprettholder miljøet. Du kunne ikke se på Pål at han var narkoman. Så kom han og andre «vanlige» ungdommer side om side med tunge narkomane og bruker samme sprøyterom. Det burde være et sted der de virkelig innbarka kunne komme og sette sine sprøyter – men ikke midt i sentrum, 100 meter fra der du kjøper stoffet, et åpent lokale med helsepersonell. Det skurrer hos meg. Det er forferdelig at hele narkovirksomheten kan skje så åpenlyst.

LAVTERSKEL: Selv om du ikke skal bruke selve sprøyterommet, kan du også komme i luka på gateplan og hente rene sprøyter, kondomer og informasjonsmateriell. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LAVTERSKEL: Selv om du ikke skal bruke selve sprøyterommet, kan du også komme i luka på gateplan og hente rene sprøyter, kondomer og informasjonsmateriell. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Advart

Etter møtet med personalet på Prindsen mottakssenter, fikk foreldrene innsyn i Påls journal. Journalen viser at Pål har hatt en rekke overdoser på sprøyterommet. Hvert overdosetilfelle er nøye beskrevet. Det går også fram at det er gjennomført oppfølgingssamtaler når han kommer igjen neste gang.

Personalet sier i klartekst hvor farlig det er å ta for mye stoff og ber han være forsiktig. Ved overdose kommer ambulansepersonell fra Legevakta for å gi motgift. Noen ganger har han blitt med til Legevakta for videre oppfølging, mens andre ganger gikk han ruset på egne bein ut i Storgata. Foreldrene fikk ikke vite om overdosene.

Journalen viser også at Pål først fikk komme inn på sprøyterommet fjerde gangen han var der. De tre første gangene mente personalet at han ikke var i målgruppen.

Moren ville se hvor sønnen satte heroinsprøyter

Dilemmaer

Marta Bjørke, som viser oss rundt, sier hun har stor forståelse for foreldrenes situasjon.

- Det går ikke en dag uten at vi tenker på disse dilemmaene, sier Bjørke.

- Vi har fått et samfunnsoppdrag. En oppgave vi er gitt av kommunen. Det er vanskelig med unge brukere. Vi kan be om ID, og vi kan kontakte samarbeidsparter som Uteseksjonen, barnevernet og politiet. Du må være 18 år for å komme hit, sier hun.

- Men 18 år er også nok.

Bjørke er nøye på hvordan hun snakker om brukerne - eller «gjestene»: de omtales som «personer som bruker rusmidler» og «delen av befolkningen som injiserer». Hun understreker også at den store majoriteten av Norges befolkning tyr til rusmidler – selv om få av oss bruker så sterke midler som sprøyterommets brukere.

STERILT: Usterile sprøyter er en viktig årsak til smitte blant rusavhengige. Derfor får du utdelt sterilt brukerutstyr. Foto: Nina Hansen
STERILT: Usterile sprøyter er en viktig årsak til smitte blant rusavhengige. Derfor får du utdelt sterilt brukerutstyr. Foto: Nina Hansen Vis mer

Ikke rekruttere

- Men mottakssenteret er ingen frisone, slår Marta Bjørke fast.

- Alle må vise fram dopet de skal ta når de kommer, og det skal ikke være omsetning inne på sprøyterommet. Vi skal ikke rekruttere, vi skal være et trygt sted der de vet at de blir reddet om de setter overdose. Alle som jobber på sprøyterommet er enten sosialarbeidere eller sykepleiere, og bistår med samtaler, bekymringsmeldinger til samarbeidsparter i tillegg til livreddende førstehjelp.

Selv om rusmiljøet i hovedstaden ikke primært holder til utenfor mottakssenteret, er det vanskelig å ikke legge merke til mennene i store boblejakker som trikser over små pakker til noen av brukerne før de går inn. Bjørke sier det er etablert et helt nødvendig samarbeid med politiet om å la brukere på vei til mottakssenterets tjenester være i fred for ransaking og konfiskering av egne brukerdoser. Men at politiet ellers står fritt til å arrestere både utenfor og inne på huset.

VETERAN: Moussa Diomande har jobbet 19 år på Prindsen mottakssenter. Her inne på et av de spartanske overnattingsrommene. Foto: Nina Hansen
VETERAN: Moussa Diomande har jobbet 19 år på Prindsen mottakssenter. Her inne på et av de spartanske overnattingsrommene. Foto: Nina Hansen Vis mer

Sårt

En spesiell grunn til at det er sårt for Påls mor å besøke sprøyterommet, er vissheten om episoden som skjedde bare noen dager før sønnen tok sitt eget liv. Han var langt nede, og hadde overnattet på mottakssenterets akuttovernattingstilbud.

Der ble han frastjålet mobiltelefon og lommebok – hvorpå han ble rasende og hysterisk, og ble kastet ut. Moren ble selv tilkalt da sønnen sto på fortauet etter episoden, og så hvor langt nede han var da en stemme i dørklokka ikke ville slippe ham inn igjen. Bjørke sier hun skal ta opp denne episoden internt.

SOVESTOL: På ett av rommene på akuttovernattingen er sovetilbudet en stol. Foto: Nina Hansen
SOVESTOL: På ett av rommene på akuttovernattingen er sovetilbudet en stol. Foto: Nina Hansen Vis mer

Nå får Påls mor selv se hvordan sønnen sov natta før episoden. De spartanske rommene minner mest om et fengsel – men uten TV og PC, slik mange innsatte har.

- Det er enkelt men utrolig viktig for dem som trenger det, sier Marta Bjørke.

Moussa Diomande har jobbet på akuttovernattingen på Prindsen mottakssenter i 19 år. Han forteller at rommene for ikke lenge siden ble pusset opp av brukere og andre – på dugnad.

- Tyverier kan skje, sier han når Påls mor forteller.

- Vi går ikke inn i konflikter. Da tilkaller vi heller politiet. Det gjelder å holde roen.