Moret seg over ødeleggelsene

Osama bin Laden hadde ikke regnet med at i tvillingtårnene i World Trade Center ville rase sammen etter terrorangrepene 11. september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette går fram av videofilmen som amerikanske myndigheter offentliggjorde torsdag. USA mener videoen er et fellende bevis for at Osama bin Laden visste om terrorangrepene 11. september.

Filmen viser bin Laden som tilsynelatende forteller om planleggingen av angrepet.

- Vi kalkulerte på forhånd hvor mange som ville bli drept på grunnlag av tårnets posisjon, sa bin Laden, ifølge en oversettelse som det amerikanske forsvarsdepartementet har gjort.

Visste på forhånd

- Vi kalkulerte at tre eller fire etasjer ville bli truffet. Jeg var den mest optimistiske av alle, sier bin Laden, ifølge oversettelsen.

- På bakgrunn av min egen erfaring (i ingeniørbransjen) regnet jeg med at flydrivstoffet ville ta fyr og smelte jernstrukturen der flyet traff, men at bare disse etasjene og etasjene over ville rase sammen, sier bin Laden. -Det var alt vi håpet på.

- Vi var blitt varslet torsdagen før at det vile skje denne dagen, sier en smilende bin Laden. Angrepene skjedde tirsdag 11. september.

Det går også fram av amatøropptaket at flere av kaprerne ikke visste at de var med på et selvmordsoppdrag før de var om bord i flyet.

Den 40 minutter lange filmen ble funnet i Afghanistan og amerikanske tjenestemenn har arbeidet i flere dager sammen med eksperter på arabisk språk for å oversette bin Ladens uttalelser.

Morer seg

Videoen ble laget i november og knytter bin Laden direkte til terrorangrepene, ifølge amerikanske myndigheter.

- Videoen er som røyken fra et våpen og er i seg selv belastende for bin laden, sier senator Bob Graham, som er leder for etterretningskomiteen i Senatet.

Amerikanske tjenestemenn sier at islamistlederen på filmen viser glede over dødsfallene og ødeleggelsene etter at fire fly ble kapret og brukt som terrorvåpen. Over 3.000 mennesker ble drept.

Den amerikanske etterretningstjenesten tror at bin Laden og den øvrige ledelsen for al-Qaida-nettverk et skjuler seg i et lite fjellområde ved grensen mot Pakistan som har vært utsatt for intens amerikansk bombing de siste dagene.

  • CNN har lagt ut en utskrift over hele innholdet i vidoen. Det kan du lese her.
TERROR-SNAKK: Bilde fra videoen.