Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Morfaren ble mishandlet

Advokaten til Rahilas far, Azhar Iqbal frykter at morfaren har blitt slått i fengselet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Morfaren til Rahila Iqbal møtte i retten med høyrearmen bandasjert. Politiet hevder han skadet seg i forrige uke etter et stygt fall i fengselscellen han deler med 40 andre innsatte.

Advokat Abid Q. Raja har sterk mistanke om at morfaren skal ha blitt mishandlet av det pakistanske politiet.

- Jeg mistenker det pakistanske politiet for å ha slått morfaren, selv om politiet vil ha det til at han falt i cella, sier advokaten. Han representerer Rahilas far, Azhar Iqbal, som er tiltalt for drapet på sin datter sammen med morfaren og familiesjåføren. 

Bruker tortur

Overfor Dagbladet bekreftet pakistansk politi bruk av tortur i avhørene i Rahila-saken.

- Vi må bruke tortur for å få fram tilståelser i denne saken, innrømmet sjefsetterforsker Tariq Waraich overfor Dagbladet.no for en måned siden.

Idag morges møtte de tre tiltale i retten i Mandi-Bahauddin. Dommer Nadeem Saqi besluttet å sende saken til en distriktsdomstol som har ansvaret for behandlingen av drapssaker.

 Til nå har de tiltalte sittet varetektsfengslet i over en måned og møtt i retten over ti ganger. Advokat Raja er svært kritisk til at rettsaken stadig blir forlenget.

- Rettsaken blir forlenget hver uke, uten at politiet legger frem nye bevis i saken. Jeg er forbauset over at man har tatt ut tiltale, uten at den endelige obduksjonsrapporten er klar, sier han før han fortsetter.

- I tillegg har det eneste tekniske beviset i saken, DNA-funnene, blitt ødelagt av rettsmedisinerne i samråd med politiet, sier Raja.

Kritiserer SV-Halvorsen

Advokaten mener det høye politiske presset pakistansk politi blir utsatt for er årsaken til forlengelsene.

Derfor likte han dårlig at SV-Halvorsen, som er på valgkampturne i Pakistan, tok opp Rahila-saken med en av de mektigste politikerne i Pakistan, Chief minister of Punjab, Pervez Elahi. Ifølge VG, kalte Elahi politisjefen i Mandi-Bahauddin inn på teppet under møtet med Halvorsen.

- Elahi sa på møte med Kristin Halvorsen at han skulle se på denne saken og at dette drapet skulle bli oppklart. Han har karakterisert dette som et drap, før rettsaken er avsluttet, raser Raja.

Ifølge advokaten setter dette rettssikkerheten til de tiltalte i fare.

- Det er klart det er viktigere for pakistanske myndigheter å ha et godt forhold til Norge, som de kan få bistand fra, enn å ivareta de tiltaltes rettsikkerhet. - At en politisjef blir innkalt av en mektig minister som Elahi, setter politiet under et enormt press, sier Raja.

Retter skyts mot ambassade

Advokaten retter også kraftsalve mot den norske ambassaden i Islamabad og deres håndtering av saken til Rahilas far, som er norsk statsborger.

- Ambassaden har vært ute av stand til å følge opp denne saken. Azhar Iqbal har hverken fått den medisinske eller juridiske oppfølgingen han har krav på.

- Hvorfor har for eksempel ikke ambassaden fått fortgang i kausjonssaken, undrer Raja.

Han mener ambassaden i Islamabad har mye å lære av kollegene i Athen, etter deres håndtering av saken til den siktede 21-åringen i Kos. 

- I Hellas så vi at hjelpen til en norsk statsborger ble ytet på en hel annen måte. Det er et godt eksempel på hvordan også denne saken burde bli behandlet, råder advokaten.

Ambassadør Janis Bjørn Kanavin er forbauset over Rajas kritikk av ambassaden. Kanavin mener han har gjort det som står i hans makt for å assistere Rahilas far.

- Vi har formidlet den beste juridiske assistansen til Azhar Iqbal. Vi følger nøye med og er engasjert både praktisk og formelt i saken. 

Ambassadøren kjenner seg seg ikke igjen i det han karakteriserer som krass kritikk fra den norske advokaten. 

- Vi har ansvaret for å ivareta norske borgeres velferd og det synes jeg vi har gjort i denne saken, understreker Kanavin. 

- Og når det gjelder saken i Hellas så tror jeg det er en gresk rettsinstans som har løslatt den siktede nordmannen og ikke den norske ambassaden i Athen, sier ambassadøren og stiller seg uforstående til Rajas sammenlikningen.

Ny høring i saken er satt til 18. juli, men før det vil det bli holdt et kausjonsmøte16.juli. Dagbladet får opplyst av pakistansk politi at det de tiltalte neppe vil slippe ut mot kausjon, ettersom det dreier seg om en drapssak.

Morfaren til Rahila Iqbal, Rabbani, møtte i retten idag med høyrearmen bandasjert. - Jeg frykter mishandling, sier advokat Abid Q. Raja.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!