Morfinbruk gir deg mer smerte

Det viser ny forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ny forskning viser at langvarig bruk av morfin kan skape mer smerter hos pasienten.

Dette kommer fram i doktorgradsavhandlingen til smerteforsker Frøydis Haugan. Hun har i lengre tid forsket på smertefølsomhet hos rotter sammen med sin veileder, professor Arne Tjølsen ved Instituttet for biomedisin.

Mer smerte
Forsøket gikk ut på at rotter ble behandlet med morfin i jevn tilførsel i en syvdagers periode. Så ble det gjort forsøk, der rottene under narkose ble utsatt for svak smertestimulering i form av elektriske pulser, samtidig som følsomheten i smertesystemene i ryggmargen ble undersøkt.

Hovedfunnet er at langvarig morfinbehandling gjør at rottene mye lettere utvikler overfølsomhet for smerte når de blir utsatt for smertestimulering.

- Vi så at rottene som var blitt utsatt for morfinbehandling, reagerte mye kraftigere på smertestimuleringen, og ble mer smertefølsomme enn de rottene som ikke ble behandlet, forteller Tjølsen.

De to forskerne oppdaget også at de rottene som fikk tilførsel av andre medikamenter samtidig som de fikk morfin, var mindre følsomme på smerte.

- Dette kan bety at det beste er å bruke morfin i kombinasjon med andre medikamenter, sier Tjølsen til Dagbladet.no.

Avhengighetsskapende

- I mange tilfeller er det bra å bruke morfin. Det har faktisk vært brukt for lite sterke smertestillende midler i mange sammenhenger. Hvis morfin brukes over kort tid for å lindre akutte smerter, er det få problemer forbundet med det. Hvis behandlingen derimot strekker seg over flere måneder, er det grunn til å stoppe opp og tenke seg om, advarer de to forskerne til bladet Hubro.

Tjølsen forteller til Dagbladet.no at siden morfin har en avhengighetsskapende effekt, bør alle være forsiktige med bruken av det.

- Det bør kun brukes av de som virkelig har behov for det, sier han.

MORFIN GIR SMERTE: Ny forskning viser at langvarig bruk av morfin kan gi smerteøkning. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
MORFIN GIR SMERTE: Ny forskning viser at langvarig bruk av morfin kan gi smerteøkning. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer
FORSKER: Professor Arne Tjølsen ved Instituttet for biomedisin har sammen med Frøydis Haugan kommet fram til at bruk av morfin kan gi smerteøkning.