- Morgendagen ser ut til å bli spesiell. Den vil skille seg ut værmessig

Slik blir været i morgen etter de siste dagers flomkaos.

 LETTERE:  Meteorologisk institutt melder at det vil bli bedre vær i morgen. Noe som er gode nyheter for folk som bor i de værutsatte områdene. Foto: NTB Scanpix.
LETTERE: Meteorologisk institutt melder at det vil bli bedre vær i morgen. Noe som er gode nyheter for folk som bor i de værutsatte områdene. Foto: NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ODDA/OSLO (Dagbladet): - Morgendagen ser ut til å bli spesiell, rent værmessig, i de flomutsatte områdene. I dag har det vært mye regn, og på fredag kommer det en del lokale nedbørsmengder sør for Stadt, men morgendagen blir uten nedbør og det vil komme inn en varm front, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt, Rafael Escobar Løvdal, til Dagbladet.

Det er gledelig nyheter for de som bor i de flomutsatte områdene.

Roligere Etter flommens herjinger de siste dagene, synker nå vannstanden i Aurland, og i morgen får de første evakuerte flomofrene flytte tilbake til Flåm. Dermed kan mange av de evakuerte flytte tilbake til bygda torsdag, melder NRK.

Også i Odda i Hordaland er vannstanden på vei ned. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) undersøkte demningen onsdag ettermiddag og konkluderte at den fungerer som den skal.

NVE målte 771 kubikkmeter vann i sekundet i Sandvinsvatnet ovenfor Odda klokka 20.00 .

I 50-årsflommen som de opererer med viser målingen 546 kubikkmeter vann i sekundet. Forskjellen er altså på 225 kubikkmeter i sekundet.

- Mer regn Nedbøren vil ta seg opp igjen på fredag, men ifølge Meteorologisk institutt vil det ikke være av samme dimensjon som nedbøren flere her til lands har opplevd de siste dagene.

- I morgen kveld vil det være noe nytt på gang, sammenlignet med det fine oppholdsfri været som kommer på Vestlandet store deler av morgendagen.

- Det vil komme nedbør, men ikke på langt nær av samme dimensjon som det vi har opplevd til nå. Det vil altså bli mye regn, men ikke snakk om noen farlige nedbørsmengder, sier vakthavende meteorolog til Dagbladet.

Onsdag ble flomvarslet nedjustert fra nivå 3 (oransje) og 4 (rødt) til 2 mange steder i Hordaland og Sogn og Fjordane. I morgen er flere av disse nedsatt til nivå 1.

- Burde ha vært rødt Sjefingeniør Inge Lavoll i NVE innrømmer overfor NRK at de store nedbørsmengdene som har vært denne uka ikke ble varslet godt nok.

- I ettertid ser vi at faren for flom ikke var godt nok varslet. Det burde ha vært rødt også andre steder enn i Hordaland, sier Lavoll til NRK.

Han forteller at det også har kommet reaksjoner fra NVE i Oslo.

- Det er et vesentlig spørsmål som også er stilt fra NVE sentralt i Oslo. Varselet går ut basert på nedbørsvarsel og det vi ellers vet om fuktighet i bakken, og mengden vann i elvene, sier han til NRK.

Dette er stengt En rekke veier og togstrekninger er stengt, og Statens vegvesen oppfordrer folk til å holde seg unna veiene i de mest utsatte områdene og å holde seg oppdatert om trafikkmeldingene i Hordaland og Sogn og Fjordane.

Jernbaneverket opplyser at Bergensbanen er stengt mellom Bulken og Dale på grunn av enorme vannmengder. Strekningen Myrdal-Finse er derimot åpnet for trafikk.

Flåmsbanen er fortsatt stengt mellom Myrdal og Flåm på grunn av store nedbørsmengder. Jernbaneverket har ikke oversikt over omfanget av skadene og kan derfor ikke si noe om når banen kan åpne igjen, opplyser NTB.