Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Morgendagens dobbel

LONDON (Dagbladet): En gruppe britiske forskere mener «kloning av mennesker vil være uunngåelig innen 20 år». For tre år siden kom sauekopien Dolly til verden ved hjelp av kloning, etter 277 forsøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og nå står arten homo sapiens for tur, hvis vi skal tro på de britiske forskernes framtidsvisjoner:

- Det er umulig å forutsi hva samfunnet vil mene om disse tingene i framtida, om en 20 års tid, sier lord Winston, en pioner innenfor prøverørsforskning.

- Det tekniske utstyret som brukes i kloningsprosessen er enkelt, og ikke spesielt kostbart. Uansett om politikere og samfunnet for øvrig vil akseptere at det forskes på dette området, så vil det nok komme til å bli en realitet i framtida, sier en toppforsker fra London, som ikke vil bli navngitt, til The Independent.

Avisa har foretatt en rundspørring blant 32 britiske eliteforskere om temaet. All forskning på kloning av mennesker er forbudt i Storbritannia. Foreløpig.

I bøker og på film

Avisa skriver at den jamne mann og kvinne nok vil bli kraftig opprørt over forskernes spådommer: «Kloning av mennesker er noe som vanligvis bare eksisterer i bøker og på film, og da ofte med det resultat at det ble født en armé av identiske diktatorer.»

Av de 32 spurte er flere forskere skeptiske til å slippe denne formen for forskning løs uten at alle aspekter, etiske og medisinske, blir gjennomdebattert og analysert. Men:

- De som hardnakket er motstandere av at det skal forskes på dette området, må komme ut og forklare nøyaktig hvem som kan bli skadelidende av forskningen, sier evolusjonsbiolog Richard Dawkins ved universitetet i Oxford.

Må argumentere

Peter Brinsden, ved Bourne Hall-klinikken i Cambridge, ser saken på denne måten:

- Seinere i høst er det bebudet en folkeavstemning som skal si ja eller nei til å tillate en begrenset form for «legende kloning», som kan gi positive resultater i behandling av sykdommer som i dag regnes for uhelbredelige.

- Frasen om at forskerne vil «leke Gud» er ikke noe verdig motargument, sier Richard Dawkins.