Morgengry i Kurtby

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beklager alle håpefulle, men vår egen Susan Boyle har allerede takket nei til å være med i den norske versjonen av «X-Factor». Vi får ikke se en aldrende aspirerende popstjerne synge hatten av et lattermildt, snart sjokkert publikum, og det vil ikke bli en internasjonal Youtube-favoritt fra Norge.

Kurt Arve Washburn (38) fra Florø ble nemlig sendt hjem i første episode av «Norske Talenter» tidligere i vår. At TV2 ikke skjønte alvoret i situasjonen før det var for seint, bør ikke komme som noen overraskelse. I fem Idol-sesonger og to Norske Talenter-gjennomganger har de ignorert suksessformelen bak Kurt Nilsen og Erlend Bratland (talent + uforutsigbart utseende) og sendt videre en evig strøm av intetsigende 17-åringer med stor gjenkjennelseseffekt, evne til å trigge sms fra niåringer for så og forsvinne ut i glemselen.

Derfor var det ingen kameramenn som gadd å følge den intense, dokkeaktige Alexander Rybak før semifinalen i «Idol» 2005. Derfor ble den da 37-år gamle artisten fra Florø sendt hjem av juryen i «Norske Talenter». Mannen med skinnvest og munnspill ble nok for rar for Jan Fredrik & co., men for publikum var han akkurat slik han skulle være.

Etter sendingen ble sangen han framførte solgt som ringetone, på Facebook ble det 19 fangrupper og videoen fra TV2-auditionen er sett 279.397 ganger på YouTube. Et knippe overskrifter fra tida etterpå: «Folket vil ha Kurt Arve» (BA), «-Derfor bruker jeg parykk» (VG), «Talenter Kurt-Arve: – Jeg er verken homofil eller transe» (TV2).

TV2 kastet seg rundt og inviterte han tilbake til programmet, og han fikk tilbud om en gullbillett til norske «X-Factor». Svaret han ga tv-kanalen? «Nei, takk». Om ei uke gir han ut plate på en platekontrakt han ordnet seg på egen hånd.

Hvem var det egentlig de inviterte tilbake? Det var Kurt Arve Liabø, en revystjerne fra Florø og mannen bak karakteren Kurt-Arve Washburn. Sistnevnte opptrer i offentligheten med parykk og kostyme, og hadde du sett han til vanlig ville du ikke kjent han igjen. Han har Aspbergers syndrom, og på YouTube florerer det med musikkvideoer og en lang rekke andre merkverdige snutter, som der han i dameparykk synger tullesanger og klapper en hund med sydvest. Fra lokal revyscene er han kjent for sine imponerende imitasjoner av kjente artister, og hjemmesiden hans er så underfundig at den egentlig bare bør oppleves.

Er han en norsk Sacha Cohen, en som undercover ser hvor langt den norske folkesjela er villig til å strekke seg for å en musiserende figur i morsomme klær? Mest sannsynlig ikke, han er nok kun en artist med fengende sanger og humøret inntakt – og nå som Susan Boyle er på sykehus, Erlend Bratland utbrent og Idol-vinneren fra 2007 glemt, ser det også ut som plateaktuelle Kurt Arve Liabø har svaret på hvordan man både utnytter og overlever en omgang reality-tv.