Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mørk energi er ekte

Nye studier «bekrefter eksistensen» til et av universets største mysterier.

MØRK MATERIE FYLLER ALT: Universet ekspanderer og akselerasjoner øker i et halsbrekkende tempo. To nye studier fastslår nå at såkalt mørk energi - kraften forskere lenge har ment står bak denne ekspansjonen - finnes. Bildet viser galaksen ESO 350-40, også kjent som Kjerrehjulgalaksen (Cartwheel Galaxy) Foto: AP Photo/NASA/SCANPIX
MØRK MATERIE FYLLER ALT: Universet ekspanderer og akselerasjoner øker i et halsbrekkende tempo. To nye studier fastslår nå at såkalt mørk energi - kraften forskere lenge har ment står bak denne ekspansjonen - finnes. Bildet viser galaksen ESO 350-40, også kjent som Kjerrehjulgalaksen (Cartwheel Galaxy) Foto: AP Photo/NASA/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Universet ekspanderer stadig raskere, når man rent intuitivt kan se for seg at det burde bremses ned av tyngdekraften. Hva slags mekanisme eller kraft driver akselerasjonen?

De siste 15 åra har svaret vært «mørk energi», men nøyaktig hvordan den hypotetiske kraften fungerer er en av fysikkens største mysterier og det finnes alternativer muligheter. En kan være at vi ikke har forstått hvordan tyngdekraft virker over store avstander.

Mange baller i lufta Men nå støtter to studier hovedteorien om at mørk energi finnes, og virker som en konstant, uniform kraft som driver akselerasjonen av universet til halsbrekkende hastigheter i alle retninger; galakser beveger seg fra hverandre som rosiner i en bolledeig satt til heving.

- Effekten av mørk energi virker som om du kaster en ball i lufta, og den fortsetter oppover, mens farten blir raskere og raskere, sier førsteforfatter av studiene, Chris Blake ved Swinburne University of Technology i Australia.

Effektene blir bare mer dominerende over tid, når ting spres og tyngdekraftens grep svekkes. Om milliarder av år vil ekspansjonen ha ført alt i universet ut over et så stort område, at framtidas astronomer ikke kan  se andre galakser enn dem i den lokale gruppen.

Fortsatt et mysterium Forskere tror mørk energi utgjør rundt 74 prosent av universet. Ytterligere 22 prosent er mørk materie, som trolig er en form for eksotiske partikler som er vanskelige å påvise. Bare fire prosent av universet er «normal» materie bestående av atomer, altså alt du ser rundt deg.

Det vil imidlertid fortsatt ta lang tid før forskere finner et svar på hva mørk energi egentlig er, og hvordan det virker.

- Selv om fysikken som kreves for å forklare mørk energi fortsatt er et mysterium, er det å bekrefte eksistensen et stort skritt for å forstå opphavet, evolusjonen og skjebnen til universet, sier Blake til Discovery Space.

- Min største blunder Hvordan universet utvikler seg har lenge vært en hodepine.

Albert Einstein syslet med den generelle relativitetsteorien på starten av 1900-tallet, men likte ikke at den forutså et univers som enten ble større eller mindre. For å motvirke tyngdekraften og holde rommet i statisk ro, innførte han en kosmologisk konstant i 1917.

Men da Edwin Hubble i 1929 beviste gjennom observasjoner at galaksene beveger seg fra hverandre, erklærte en desillusjonert Einstein at den kosmologiske konstanten var hans «største blunder».

I 1998, 43 år etter hans død, ble Einsteins renvasket av astronomer som studerte fjerne supernovaeksplosjoner. De konkluderte med at ekspansjonen faktisk akselererer, og at det foreligger en ukjent energi og kosmologisk konstant bak fenomenet.

- Solide resultater De to nye studiene, publisert i Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, bekrefter observasjonene i 1998 og støtter videre opp under Einsteins. De
- Resultatene viser at mørk energi er en kosmologisk konstant, som Einstein foreslo. Om tyngdekraften [sto bak akselerasjonen], ville vi ikke sett disse konstante effektene over tid, sier Chris Blake.

Professor i astrofysikk, Bob Nicholl ved universitetet i Portsmouth i Storbritannia, som ikke deltok i denne forskningen, sier studiene virker solide.

- Dette er et enormt skritt framover. Disse karene er seriøse, store forskere, og vi har ventet en stund på dette resultatet. Det er en ny bekreftelse på mørk energi, sier han til BBC.

Så åtte mrd. år tilbake i tid Dataene, samlet i et prosjekt kalt WiggleZ, baserer seg på data fra fem år med observasjoner av 200 000 galakser, utført med NASAs romteleskop Galaxy Evolution Explorer (GALEX) og Anglo-Australian Telescope i Australia.

Siden lys bruker lang tid på å reise over de enorme avstandene, var astronomene i stand til å se åtte milliarder år tilbake i tid. Universet var da mindre enn halvparten så gammelt som nå.

På den tida hadde tyngdekraften en større innflytelse i kampen mot den mørke materien, og ved å se på veksten og utviklingen til store strukturer over tid kunne forskerne dra konklusjoner om hvordan de mystiske kreftene har vunnet terreng.

De kikket også avstandene mellom galakser, som blant annet har økt grunnet ekspansjonen av tidrommet.

- Og det er ytterligere bekreftelse på at det finnes et antigravitasjonmiddel, sier Blake til Discovery Space.

KAMP MELLOM KREFTENE: Mørk energi er en uniform og konstant kraft som sørger for at ekspansjonen av universet akselererer. I grafikken er den symbolisert ved det lilla rutenettet. Det grønne, tyngdekraften, virker sterkest jo kortere avstanden er.
KAMP MELLOM KREFTENE: Mørk energi er en uniform og konstant kraft som sørger for at ekspansjonen av universet akselererer. I grafikken er den symbolisert ved det lilla rutenettet. Det grønne, tyngdekraften, virker sterkest jo kortere avstanden er. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media