Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drukning

Mørke drukningstall: - Altfor høyt

15 personer mistet livet i drukningsulykker i juni.

ØRNEBLIKK: Badevakten i videoen hylles etter å ha reddet en gutt fra å drukne i et basseng fullt av mennesker. Video: Lifeguard Rescue / YouTube Vis mer

- Det er selvfølgelig et altfor høyt tall.

Det sier Tanja Krangnes, seksjonsleder for fagområdet drukning i Redningsselskapet.

I dag legger de fram statistikk for juni, som slår fast at 15 personer omkom som følge av drukning i årets første sommermåned.

Blant tilfellene er 14-åringen som mistet livet i en badeulykke i Bømlo, 80-åringen på Sør-Helgeland som omkom da han skulle svømme etter en båt på rek, og mannen i 30-åra som druknet da han prøvde å redde sønnen sin i elva Begna i Hønefoss.

Vi må tilbake til 2018 for å finne tilsvarende tall, forteller Krangnes.

SALANGSELVA: Troms politidistrikt frigir navnet på den 22 år gamle kvinnen som druknet i Salangselva i Troms. Vis mer

Flere baderelaterte ulykker

- 2018 var en godværssommer, og i år har det vært spesielt fint vær de to siste ukene av juni. Det vi ser er at ulykkene som skjedde i juni var fra 13. juni, da godværet begynte, sier seksjonslederen.

Juni 2020 skiller seg ut med flere baderelaterte drukningsulykker sett opp mot tidligere år.

- Det kan være tilfeldig. Men det er logisk at godt vær gjør at flere er ute, og at flere er i og ved vann, sier Krangnes.

Seks av ulykkene skjedde under bading, mens sju av ulykkene var knyttet til fall fra land. To ulykker skjedde i forbindelse med bruk av fritidsbåt.

GODVÆR: Tanja Krangnes kobler godværet i juni til økningen i baderelaterte drukningsulykker. Her sees Sørenga sjøbad i Oslo. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
GODVÆR: Tanja Krangnes kobler godværet i juni til økningen i baderelaterte drukningsulykker. Her sees Sørenga sjøbad i Oslo. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Menn skiller seg ut

Redningsselskapets statistikk viser en klar kjønnsforskjell: Av de 15 som mistet livet i drukningsulykker i juni, var tretten menn og to kvinner.

Dette er ikke uvanlig, ifølge Krangnes. Hun påpeker at menn generelt er utsatt for ulykker - noe som også gjenspeiles i veitrafikken i Norge.

LEGGER FRAM JUNI-TALL: Tanja Krangnes. Foto: Redningsselskapet
LEGGER FRAM JUNI-TALL: Tanja Krangnes. Foto: Redningsselskapet Vis mer

Ifølge seksjonslederen er det tre faktorer som kan forklare overvekten av menn i drukningsulykker:

Eksponering, risikovilje og alkohol.

- Det er fremdeles flere menn enn kvinner som er i båt, og flere menn som er alene i båt. Kanskje tar flere menn større risiko enn kvinner. Det vi har sett av internasjonal forskning viser også at det kan ha med en kombinasjon av alkohol og vannaktivitet å gjøre.

Statistisk sett skjer flest drukningsulykker i juli måned. I fjor omkom 18 personer i Norge denne måneden, viser Redningsselskapets egne tall.

- Vi håper selvfølgelig at folk er veldig flinke til å passe på seg selv i juli slik at vi får ned tallet, og ikke får like mange ulykker som vi har hatt nå i juni. Målet er null drukninger, sier Krangnes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!