Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidentvalg i USA

«Mørke er bra. Dick Cheney. Darth Vader. Satan. Det er makt.»

Donald Trumps nærmeste rådgiver bekrefter at han er nasjonalist.

SJEFEN OG RÅDGIVEREN: Påtroppende president i USA, Donald Trump, sammen med en skogvokter og sin nærmeste rådgiver og sjefstrateg, Steve Bannon. Foto: AP Photo/ Evan Vucci
SJEFEN OG RÅDGIVEREN: Påtroppende president i USA, Donald Trump, sammen med en skogvokter og sin nærmeste rådgiver og sjefstrateg, Steve Bannon. Foto: AP Photo/ Evan Vucci Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): USAs påtroppende president, Donald Trump, har skremt mange med sine første utnevnelser av personer til nøkkelroller i sin nye administrasjon.

Ingen er trolig mer omstridt en Steve Bannon, mannen Trump har utpekt som sin sjefstrateg i Det hvite hus. Det gjør Bannon, som ble sjef for Trumps valgkamp i sommer, til presidentens nærmeste rådgiver.

Fredag lot Bannon seg intervjue for første gang siden valget.

- Mørke er bra. Dick Cheney. Darth Vader. Satan. Det er makt. Det bare hjelper oss når liberale tar feil, når de ikke ser hva vi gjør, sier Bannon til Hollywood Reporter.

Plattform for høyreradikale

Han var tidligere sjef for det høyreradikale nettstedet Breitbart News. Foruten å være Trumps partiavis i av valgkampen, har Breitbart blant annet sammenliknet feminisme med kreft og hevdet at kvinner blir lite attraktive og gale av å ta p-piller.

I sommer sa også Bannon til Mother Jones at Breitbart er en plattform for det såkalte alternativhøyre. Det er en pen omskriving av nasjonalistiske og høyreradikale krefter i USA med elementer av blant annet konspirasjonsteorier, antisemittisme, islamofobi, raseteori, antifeminisme og homofobi.

I intervjuet med Hollywood Reporter benekter Bannon at han er en «hvit nasjonalist», slik mange anklager ham for. Han er bare nasjonalist.

- Jeg er en nasjonalist. Jeg er en økonomisk nasjonalist. Globalistene har revet innvollene ut av den amerikanske arbeiderklassen og skapt en middelklasse i Asia, sier Bannon.

Vil styre i 50 år

Han mener Republikanerne nå kan forbli ved makta i 50 år etter å ha vunnet både presidenten og et flertall i Kongressen.

- Nå handler det om amerikanere som forsøker ikke å bli rævkjørt («fucked over» journ.anm). Dersom Trump-administrasjonen leverer vil vi få 60 prosent av de hvite stemmene og 40 prosent av stemmene fra svarte og latinamerikanere. Og vi vil styre i 50 år. Demokratene har mistet oversikten over hva verden handler om, sier Bannon.

Samtidig vil Trumps sjefstrateg røske opp i etablissementet i Det republikanske partiet og starte en ny politisk bevegelse etter modell fra populisten og presidenten på 1800-tallet, Andrew Jackson.

- Vi skal bygge en helt ny bevegelse. Alt er relatert til jobber. Konservative kommer til å bli rasende. Jeg er fyren som presser på en infrastrukturplan på billioner av dollar. Med negative renter verden over er dette vår beste mulighet til å gjenoppbygge alt. Skipsverft, jernverk. Vi skal få dem opp. Det vil være like spennende som på 1930-tallet, større enn Reagans revolusjon, sier Bannon.

Hyller sjefen

Samtidig benytter nasjonlisten og Trump-rådgiveren anledningen til å hylle sjefen sin.

- Han forstår det intuitivt. Du har trolig den beste taleren siden William Jennings Bryan (amerikansk politiker fra tidlig 1900-tallet journ.anm.) kombinert med et økonomisk populistisk budskap, og to politiske partier som er så eid av pengegivere at de ikke snakker til publikummet sitt, sier Bannon.

Selv om alle meningsmålinger viste noe annet, sier Trumps strateg at han hele tida visste at Demokratenes kandidat, Hillary Clinton, aldri ville vinne.

- De brukte ti ganger mer enn oss, hadde ti ganger flere mennesker og alle medier med seg, men jeg sa hele tida at det spiller ingen rolle. De tar feil, vi vinner dette, sier Bannon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!