Mørke midt på dagen

TROMSØ (Dagbladet): I morgen inntreffer et av naturens mest storslagne skuespill: Månen og sola blir nøyaktig like store, sett fra jorda. Millioner gleder seg til solformørkelsen, men i Norge er det liten grunn til opphisselse. Vi bor for langt nord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Solformørkelse? Er det noe nytt? Hele sommeren har jo vært en lang formørkelse her i Nord-Norge, flirer førsteamanuensis Truls Hansen ved Nordlysobservatoriet i Tromsø.

Noen nordmenn har store forventinger til morgendagens «happening». Men forskeren heller kaldt vann i blodet.

- Jo lenger nord du kommer, jo mindre synlig blir fenomenet. I Oslo vil knapt 70 prosent av sola dekkes av månen. I Tromsø rundt 50 prosent. Er du ute etter den virkelig store formørkelsen, da må du sørøstover i Europa. Jo lenger øst, jo bedre. Her er også risikoen for skyer minst, sier han.

Dra mot sørøst!

Det spesielle med årets «eklipse» er at den går over de aller mest tettbygde delene av Europa. Millioner av europeere får dermed oppleve noe så sjeldent som mørke midt på dagen.

- Det er dette som skaper bilkøene og den voldsomme interessen på Kontinentet, sier Hansen, og minner om at totale formørkelser faktisk finner sted et eller annet sted på jordkloden hver 18 måned. I gjennomsnitt.

Derfor har de virkelige entusiastene her til lands gjort det eneste riktige: De har dratt til ulike steder i Sentral-Europa for å se solskiva bli borte.

År 2097

Formørkelsens maksimale fase inntreffer nemlig nær den rumenske byen Rimnicu Vilcea klokka 12.03. Orkesterplass kan også inntas på steder som Strasbourg, Budapest, Stuttgart, München, Bucuresti og Plymouth.

Her vil sola bli fullstendig dekket av månen i opptil to minutter og tjue sekunder.

Siste dette skjedde i Norge var den 30. juni 1954. Den neste totale formørkelse her til lands blir ifølge beregningene i år 2097. Da har vel sola for lengst gått ned for godt for de fleste av oss.