Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mørke skoger, flygende tallerkener og selvlysende menn. Dette er CIAs «X-files» fra den kalde krigen

- Historier som agent Fox Mulder hadde elsket å få fatt i.

 MYSTISKE BILDER:  I Sheffield ble det, hvis en skal tro dette bildet, sett underlige himmellegemer den fjerde mars 1962. Bildet er et av flere som CIA trekker fram blant sine X-files. Foto: CIA
MYSTISKE BILDER: I Sheffield ble det, hvis en skal tro dette bildet, sett underlige himmellegemer den fjerde mars 1962. Bildet er et av flere som CIA trekker fram blant sine X-files. Foto: CIA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter en lengre tid med hemmelighold, slapp CIA i 1978 hundrevis av filer fra deres omfattende UFO-etterforskning under og etter andre verdenskrig.

I forrige måned trakk samme etterretningsorgan fram de ti filene de selv mener er de mest oppsiktsvekkende fra tida der UFO-konspirasjonene virkelig herjet på.

- Vi har plukket ut fem filer som agent Fox Mulders, fra TV-serien X-files, hadde elsket å få fatt i. Han hadde garantert brukt disse historiene til å overbevise skeptikere om utenomjordisk aktivitet på jorden, skriver etterretningsorganet på sine hjemmesider.

Underlig møte i de tyske skoger Øverst blant historiene som CIA har plukket ut, troner den underlige opplevelsen til tyske Oscar Linke fra juni 1952.

Linke, en 46 år gammel forhenværende borgermester i Gleimershausen som nylig hadde flyktet fra østblokken, fortalte at han var på vei hjem med sin 11 år gamle datter da et av hjulene punkterte langs veien inne i en skog utenfor byen Hasselbach i Øst-Tyskland.

Så bestemte de seg for å gå hjem mens mørket la seg over skog og åser.

- Det var da hun pekte mot noe som befant seg rundt 140 meter fra oss. Siden det var skumring, så antok jeg at det måtte være en hjort, og bestemte meg for å gå bort til stedet hun pekte på, skal Linke ha hevdet overfor en domstol, ifølge CIA.

- Menn i selvlysende stoff Ifølge Linkes beretning skal det han møtte i skogbrynet ha vært alt annet enn et klovdyr.

- Det jeg så var to menn iført noe som så ut som et skinnende metallisk stoff. Jeg nærmet meg de to mennene helt til jeg var omtrent ti meter fra dem, og gjemte meg bak et lite gjerde. Da jeg så opp, oppdaget jeg et enormt objekt som så ut som en stekepanne med en diameter på mellom 13 og 15 meter, sa den tidligere lokalpolitikeren ifølge CIA.

Så skal datteren hans ha ropt ut etter han, noe som, ifølge Linke, gjorde at mennene forsvant inn i skipet som igjen begynte å lyse rødt og grønt, før det lettet opp mot himmelen.

Fryktet straff fra DDR I dokumentene til CIA så står det at historien til Linke inntraff på samme dag som flere beboere i området fortalte om en komet på himmelen.

Det står også at Linke først ikke skal ha trodd sine egne øyne, før han, ifølge seg selv, oppdaget spor etter skipet på bakken.

- Jeg hadde aldri hørt om begrepet flyvende tallerken før, og trodde at dette måtte være en ny militær oppfinnelse laget av Sovjet og ble fylt av frykt. Mange mennesker har blitt straffet for å vite for mye i Øst-Tyskland, skal tyskeren ha sagt om hendelsen.

Ellevill jakt i Kongo Opplevelsen til Linke føyer seg inn blant flere beretninger fra i utgangspunktet troverdige kilder om tilsynelatende uforklarlige møter med flygende tallerkener.

En annen, men ganske annerledes, hendelse som CIA nå trekker fram, er en historie fra det daværende Belgisk Kongo der to brennende himmellegemer ble jaktet på av det belgiske militæret i 1952.

Disse skal ha befunnet seg over uraniumgruvene i Elizabethville, og kommandøren over de lokale utstasjonerte militærstyrkene skal, ifølge beretningen, ha gitt opp jakten først etter femten minutters forfølgelse.

Dette etter at han selv innså at han ikke hadde tilstrekkelig med motorkraft til å følge det han oppfattet som fremmede himmellegemer over Tanganyikasjøen.

Usannsynlige historier Ingen av disse historiene har blitt bekreftet, og i de tilfellene der lignende hendelser har blitt etterforsket, så har de blitt tilskrevet verdslige fenomener som meteorer, dyreliv, fly, helikoptere og lysfenomener på himmelen.

Derfor har CIA også tatt med et knippe mindre overbevisende hendelser fra arkivet sitt, deriblant 8 påståtte UFO-møter fra 1952.

- Panelet ble imponert av den overveldende mangelen på faktiske bevis, skriver en, hvis en skal lese mellom linjene, lettere oppgitt komité om UFO-er som, ifølge dem, like gjerne kunne ha vært måker som flygende tallerkener.

Lite imponert panel - De aller fleste UFO-møter kan enkelt forklares ved hjelp av deduksjon og det er ingenting som tyder på at nasjonens sikkerhet er i fare, skriver panelet videre.

Panelet etterspør at det i større grad arbeides med å få befolkningen til å tenke på en vitenskapelig måte. Dette for å forhindre at folk ukritisk tror på beretninger som for eksempel omhandler flyvende tallerkener.

 UNDERSØKER ÅSTED:  - Bevisbyrden bør være på den som legger fram påstanden, ikke den som skal sjekke den, skrev CIA i 1952. Her fra en udatert etterforskning. Foto: CIA
UNDERSØKER ÅSTED: - Bevisbyrden bør være på den som legger fram påstanden, ikke den som skal sjekke den, skrev CIA i 1952. Her fra en udatert etterforskning. Foto: CIA Vis mer

- Et viktig mål for utdannelsesinstitusjoner bør være å eliminere tanken om at enhver usannsynlig påstand må sjekkes i detalj for at den ikke skal være troverdig. Bevisbyrden bør være på den som legger fram påstanden, ikke den som skal sjekke den, skriver CIAs panel i dokumentet.

 PÅSTÅTT UFO:  Flere bilder av påståtte UFO'er har satt fantasien i sving hos jordboere opp gjennom tidende. Dette bildet er tatt i Minnesota 1960. Foto: CIA
PÅSTÅTT UFO: Flere bilder av påståtte UFO'er har satt fantasien i sving hos jordboere opp gjennom tidende. Dette bildet er tatt i Minnesota 1960. Foto: CIA Vis mer