Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mørke skyer over Nittedal etter nazi-fest

Nittedal (NTB-Svein Arthur Kallevik): Det ligger mørke skyer over Nittedal utenfor Oslo etter nazi-festen i Folkets Hus nyttårsaften. Nå vil både sentrale politikere og skolefolk gjøre sitt for å stanse rasismen og nynazismen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det regner og er småsurt i Nittedal fredag. Folk gjør sine innkjøp før helgen på matbutikken eller stikker en tur innom Posten eller banken ved siden av Folkets Hus på Hagan i Nittedal. På samme sted - for litt over ett døgn siden - hadde rundt 50 unge snauskaller i brune uniformer, påført nazi-symboler ropt «Sieg heil, sieg heil», mens politiet samarbeidet med dem for å holde antirasistene borte.

Skummelt og ekkelt

- Jeg synes dette er både skummelt og ekkelt, men mener at politiet handlet riktig slik at det ikke ble et sammenstøt mellom gruppene. Selv har jeg ikke hørt om at det finnes et nynazistisk miljø i Nittedal, forteller Connie Røkke til NTB utenfor Folkets Hus. Selv bor hun om lag 3 kilometer fra stedet hvor nazi-konserten og festen ble holdt.

Folk vi møter tror ikke at det nynazistiske miljøet i bygda er stort, men regner med at det finnes slike sympatisører også her som andre steder.

- Nei, jeg tror ikke vi har et nynazistisk miljø av noe omfang, men jeg ønsker selv å finne ut hvor stort det kan være. Saken vil bli tatt opp i neste formannskapsmøte. Jeg skulle gjerne sett at Nittedal kom i nyhetsbildet på en annen måte, men heldigvis ble det ikke «full krig» nyttårsaften, sier ordfører Trygg Willy Buer (H) til NTB.

Selv var han i møte om nazi-festen hos politiet i Lillestrøm fredag formiddag.

Vil lære av Brumunddal

Tidligere ordfører Tor Rønning (Ap), som er styreleder for Folkets Hus, er også glad for at det ikke ble noen konfrontasjon mellom nynazistene og antirasister.

- Jeg ble fortvilet da jeg så unge gutter som er så indoktrinert og forvirret i sin virkelighetsopplevelse som festdeltakerne. Selv om dette er en liten gruppe i Nittedal må vi ta problemet alvorlig, og ikke late som om det ikke eksisterer. Vi kan kanskje lære noe av hvordan Brumunddal løste sine problemer, sier han.

I den forbindelse ønsker han å fokusere mer på hvordan flyktninger blir tatt hånd om i kommunen og hvordan antirasistiske og antinazistiske holdninger kan spres blant de unge.

- Folk er sjokkert, men også klar til å gjøre noe med dette problemet, sier Rønning til NTB.

Holdningsarbeid på skolen

Li skole i Nittedal med 415 elever har tatt nynazismen og rasismen på alvor. I samarbeid med Utlendingsdirektoratet og kommunen har de laget en holdningsskapende plan for skolen, hvor det er satt av 120.000 kroner til å øke kompetansen og bevisstheten blant både elever, ansatte og foreldre.

- Vi har hatt flere episoder hvor det var konfrontasjon mellom norske og somaliske elever forrige skoleår. Like etter var skolen oversvømt av nynazistiske flygeblader fra gruppen Viking. Det er tydelig at de har sine informanter, men det samme har antirasistene, sier rektor Jan Østengen ved Li skole til NTB. Den somaliske familien har senere valgt å flytte vekk til Oslo.

Nazi-propaganda

På bordet ligger et slikt flygeblad med en tegning av en arisk utseende mann i uniform og med teksten «Norge er din skjebne. Verg ditt land. Viking». Tidligere er også vinduene til kontorene til rektor og rådgiver blitt knust. Østengen tror det er nynazister som står bak.

- Vi vet om at det er i underkant av ti personer her på skole som selv kaller seg rasister, men som mer riktig kan kalles fremmedfientlige. Såvidt jeg vet finnes det ingen nynazister på skolen lenger.

Arbeidet med holdningsendring er akkurat startet. To tidligere nynazistiske jenter, som har brutt med miljøet, har holdt foredrag om hvordan miljøet er og deres egne negative erfaringer.

- Det er en stor utfordring å få arbeidet med antirasisme og holdningsendring inn i pedagogikken. Dette vil ta tid, men vi vil først bruke kreftene på 9. klassetrinn slik at de kan påvirke de yngre elevene. Selv synes jeg at Nittdal kommunes holdning til antirasisme kun har vært tomme ord hittil, sier rektoren, som tross alt er optimistisk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!