Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mørke skyer over Praha

Røyken fra brennende biler og barikader la et mørkt teppe over byen hvor 11 000 politi og 5 000 demonstranter braket sammen i dag. Flere politifolk ble levende fakler under de voldsomme sammenstøtene, og 100 personer er skadet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det som skulle være fredelige demonstrasjoner mot den globale pengemakta, har utviklet seg til gateslag. I kveld kjempet fortsatt en hard kjerne av 500 voldelige demonstranter.

Det er meldt at rundt 100 personer er skadd i løpet av dagen.

Flere av delegatene som var på møtet mellom Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet, turte ikke forlate senteret etter at møtene var ferdige. De fryktet ungdommene som har beleiret sentrumsgatene.

Politiet hadde seint i ettermiddag ikke kontroll på den voldsomme situasjonen.

Havel ber om fred

Brannbomber og steiner er noen av våpnene som demonstrantene har tatt i bruk. Politiet svarer med batonger, sjokkgranater, tåregass og vannkanoner.

Den tsjekkiske presidenten Vaclav Havel ber demonstrantene roe seg ned.

- Avstå fra voldelige protester, trygler Havel.

Flere politifolk som ble truffet av brannbombene ble levende fakler.

Biler i fyr

- Minst 40 er skadd. Deriblant 30 politifolk og 10 demonstranter, sier politi-talskvinne Iva Knolova.

Åtte ambulanser ble angrepet og skadet. Flere biler ble satt i fyr - akkurat på samme måte som under møtene i Seattle og Washington.

Mesteparten av bråket skjedde i noen smale gater 300 meter fra konferansesenter der det årlige møtet mellom Verdensbanken og det internasjonale pengefondet(IMF) avholdes, et møte demonstrantene vil stoppe.

Nordmenn hører om bråk

Norske demonstranter Dagbladet.no har vært i kontakt med har merket lite til de voldelige sammenstøtene. Det var tilløp til problemer da en gjeng ville storme politiet der de fleste fra den norske delegasjonen sitter i en fredelig ikke-vold aksjon.

- Vi frøs bråkmakerne ut. Vi har en fredelig demonstrasjon her og ønsker ikke sammenstøt med politiet, sier Tine Larsen fra Natur og Ungdom til Dagbladet.no.

Nordmennene har hørt en del rykter om bråk andre steder i Praha. Larsen tror ikke de voldelige demonstrantene er organisert.

- Det virker som de har reist til Praha kun for å bråke, sier Larsen.

Den norske delegasjonen har demonstrert fredelig siden klokka 13 i dag, etter at de sambadanset seg fram til en av de mange politisperringene rundt senteret. De har hatt en god tone med politiet hele tida, men har hørt at de har reagert kraftig mot voldelige demonstranter.

- Vi har hørt at politiet sender tåregass og skyter med gummikuler mot demonstrantene, sier Åse Brandvold fra Natur og Ungdom.

- Her er det helt rolig. Folk danser og synger. Vi har valgt en ikke-voldelig aksjonsform, sier Brandvold.

<B>TØFFE KAMPER:</B> Flere titalls politifolk og demonstranter er skadd i løpet av dagen.
MØTES AV FLAMMER: Demonstrantene har satt fyr på barikadene.
BELEIRET BY: Aksjonistene lovet å møte med 20 000 personer. Politiet meldte i dag at 5000 demonstranter var ute i Praha-gatene.