Mørkebrun valgseier

Holger Apfel i nazipartiet NPD har grunn til å juble. Over 30 prosent av østtyskerne stemte på nazister eller gammelkommunister i gårsdagens to delstatsvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): I Sachsen fikk den mørkebrune banden tilslutning på hele ti prosent. Det var ventet at velgerne kom til å straffe de store partiene etter en het sommer med omfattende demonstrasjoner mot den planlagte likestillingen mellom arbeidsløse og sosialklienter. Mange må regne med å få skåret støtten betydelig ned.

Arbeidsledigheten i begge delstatene ligger dessuten på toppen av den tyske statistikken, i enkelte områder på 40- 50 prosent.

Likevel håpet ansvarlige politikere fra de store folkepartiene i sentrum at reaksjonene mot regjeringens arbeid ikke skulle slå altfor sterkt ut under valgene til delstatsforsamlingene.

Rasistparti

Nazipartiet NPD ledes av Holger Apfel. De kaller seg «nasjonaldemokratisk» og får hele elleve representanter i parlamentet i Sachsen. Der stakk de gamle DDR-kommunistene i PDS av med nesten 23 prosent av stemmene.

Sosialdemokratene landet på under ti prosent og fikk med andre ord et katastroferesultat. Også de konservative mistet i nærheten av sju prosent i forhold til forrige valg, og blir derfor ikke lenger i stand til å regjere med rent flertall.

I den andre delstaten, Brandenburg, hadde partiene på den ekstreme høyresida overlatt arenaen fullt og helt til den tyske «Folkeunionen». DVU er et rasistparti som mer eller mindre eies av den gamle fascisten og mangemilliardæren Gerhard Frey. Hans folk oppnådde en tilslutning på om lag seks prosent og like mange mandater. Kommunistpartiet PDS greide å komme opp på hele 28 prosent. Partiet er dermed en aktuell kandidat som koalisjonspartner for sosialdemokratene, som til nå har styrt sammen med de konservative.

Schröder advart

Tyske kommentatorer ville i går kveld ikke legge altfor sterk vekt på de sjokkerende tallene. Høyreekstremister har vært valgt inn i delstatsparlamenter flere ganger de seinere åra. Det ender som regel i interne stridigheter, med krangel og slagsmål om politiske veivalg og fordeling av partistøtte og lønninger. Eller så slutter de parlamentariske karrierene etter at rulleblad fulle av vold og barneporno er kommet på bordet.

Forbundskansler Gerhard Schröder har de siste par ukene advart flere ganger om at sterk tilslutning på begge ytterfløyer vil skremme utenlandske investorer ut av Tyskland og føre til enda høyere arbeidsløshet.

FORNØYD: Toppkandidaten i nazipartiet NPD, Holger Apfel, er tilfreds med valgresultatet. Partiet får elleve representanter i parlamentet i Sachsen.
b> MISFORNØYD: Ved parlamentet i Dresden ble nazipartiet møtt med demonstranter.