Mørketall: - Gitt opp

Det er coronatilfellene man ikke oppdager som holder pandemien gående, mener dansk forsker.

SMITTE: En dansk forsker anslår at man oppdager halvparten av coronatilfellene i landet. Foto: Shutterstock / NTB
SMITTE: En dansk forsker anslår at man oppdager halvparten av coronatilfellene i landet. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

De siste ukene har Danmark slått smitterekord etter smitterekord med langt over 20 000 daglige tilfeller.

Men det er langt fra hele bildet

- Det er mørketallet som holder epidemien gående. Jeg kan ikke sette nøyaktige prosenter, men det er nok ikke helt feil å si at mørketallet øker proporsjonalt med antallet som tester positivt, sier spesiallege i klinisk mikrobiologi og professor ved Syddansk Universitet Jens Kjølseth Møller til den danske avisa BT.

Professor Thomas Benfield på infeksjonsmedisinsk avdeling på sykehuset i Hvidovre anslår at man oppdager rundt halvparten av smittetilfellene.

- Kan bli begynnelsen på slutten

- Vi har gitt opp å stanse utbredt smitte her hjemme. Og med de daglige smittetallene vi nå ser, så vil veldig mange bli smittet. Samtidig er mange vaksinert og har fått boosterdosen, så på et tidspunkt kommer vi til å se smittetallene falle, da de fleste som typisk blir smittet har blitt immune, sier Benfield til avisa.

Når smittetallene begynner å synke i landet, er derimot vanskelig å si.

- Hvis omikron etablerer seg som den dominerende varianten på lang sikt, så kan man håpe på at dette er begynnelsen på slutten av pandemien, men det kan alltid komme en ny variant som utkonkurrerer den, og da står vi i en ny situasjon, sier han til BT.

Spår rekordsmitte

Også i Sverige har man i det siste sett økende smittetall. Professor Tove Fall ved universitetet i Uppsala tror man kan se veldig høye smittetall de neste ukene.

- Hvis utviklinga i Sverige følger den vi ser i Danmark og i andre land, kan vi forvente oss en veldig høy smittespredning i starten av 2022, sier Fall til svenske Aktuellt.

- I Danmark ser man nå at det er mange flere bekreftede tilfeller enn under tidligere bølger. Så mye sykdom og så mange nye tilfeller kommer til å påvirke oss på flere måter. En del av de måtene kan være vanskelige å forutse, sier Fall.

- Kan bli en kamp

Danske Møller sier til BT at covid kan bli en sesongsykdom.

- Coronaviruset kan ende opp med å bli en kamp som kommer tilbake år etter år, men som gir få symptomer. Også kan man måtte akseptere at den kommer tilbake, som vi ser med influensa, som noen år betyr innleggelser og dødsfall, sier Møller.

Svenske Fall håper 2022 blir bedre enn 2021.

- Jeg håper toppene blir mildere og at vi får lengre rolige perioder mellom dem. Jeg kjenner meg ganske trygg på at det kommer til å se bedre ut mot sommersesongen, men så får vi se hvordan det blir til høsten, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer