Mørketall og mørke tall

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nitten år gamle Lene Kristin Nordhus fikk hjelp i tide. Så heldig var ikke hennes venninne, som også hadde psykiske plager. Hun ble først ikke trodd. Så havnet hun på en venteliste. Deretter tok hun sitt eget liv, forteller Nordhus til NRK. Disse to tilfellene representerer på hvert sitt vis situasjonen for mennesker med psykiske lidelser i Norge i dag; noen blir fanget opp, mange gjør det ikke.

Til tross for at regjeringen innførte en ventetidsgaranti i fjor, som sa at ingen skulle måtte vente mer enn 65 dager på behandling, viser tall at hver fjerde under 23 år likevel ikke får det de ble lovet. I tillegg er det ikke mange måneder siden Folkehelseinstituttet la fram en ny rapport som konkluderte med at mange ungdommer med psykiske plager ikke fanges opp av skole- eller helsevesenet. Mørketallene synes altså å være betydelige.

Utfordringene med psykisk helse er av anselige proporsjoner. Minst 130 000 familier i Norge har et eller flere medlemmer med psykiske lidelser og/eller rusavhengighet. Siden begynnelsen av 2000-tallet har helsebudsjettene blitt fordoblet uten at den norske befolkningen har blir merkbart friskere. Snarere blir flere uføre på grunn av sykdom. Psykisk lidelse koster samfunnet i dag mer enn andre sykdomskategorier. WHO har anslått at angst og depresjon vil være folkesykdom nummer én om kort tid, vel å merke i den rike, industrialiserte verden. Angst og depresjon synes å være medaljens bakside i moderne overflodssamfunn. Dermed sier det seg selv at det for helsemyndighetene er en nærmest uoverkommelig oppgave å skulle holde tritt med utviklingen. Likevel er det ikke noe alternativ å gi opp. Det er like viktig å fokusere på forebygging som behandling. I dag vet vi altfor lite om hva slags forebygging som faktisk virker. Folkehelseinstituttet foreslo nylig at den nye Samhandlingsreformen ble supplert av et kunnskapsprogram med fokus på konkrete forebyggingsprosjekter i kommunene. Det er et klokt sted å starte. Feil forebygging er ikke bare bortkastet tid og penger, det kan sende flere folk inn i den dystre statistikken.