«Mørkets fyrste» fikk rett: - Katastrofalt

«Den røde muren» ble revet i stykker i 2019, og ble ytterligere rasert denne uka. For å unnslippe «skyggenes dal», er Labour-lederen selv nødt til å tvinge seg ut av skyggen, ifølge norsk ekspert.

DÅRLIG - IGJEN: Resultatene av det britiske mellomvalget er dyster lesning for Labour, som går tilbake mange steder, men som beholder makta i London. Foto: NTB
DÅRLIG - IGJEN: Resultatene av det britiske mellomvalget er dyster lesning for Labour, som går tilbake mange steder, men som beholder makta i London. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Katastrofalt». Det er ordet britisk presse bruker for å beskrive Labours valgresultat i det britiske mellomvalget denne uka.

Etter valg i det skotske parlamentet, det walisiske parlamentet, i 145 engelske fylker og kommuner og i London, er resultatene dyster lesning for Labour.

«Den røde muren» i Nord-England, Labours tidligere høyborg, fortsetter å forvitre. Det samme gjør støtten i Skottland. Uten solid oppslutning her, har Labour aldri tidligere klart å vinne regjeringsmakt.

Skal de ut av «skyggenes dal» og til Downing Street, må de ta kraftige og dramatiske grep, mener Storbritannia-eksperten Erik Mustad.

BLE BORTE: Boris Johnson takket først ja til å stille til TV-intervju, deretter gjemte han seg i et kjøleskap. Video: Good Morning Britain Vis mer

- Glattsleika advokat

Det må starte med at Labour-lederen selv, Sir Keir Starmer, trenger seg ut av skyggen, mener Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder (UiA).

- Hva vil han, og hvem er han? Det har ikke velgerne funnet ut av. Han må gå fra å være den kjedelige, men seriøse partilederen som alltid har gjort hjemmeleksa si og alltid rekker opp hånda i timen, til å være én som også appellerer til flere velgere. Starmer er en glattsleika advokat som er god til å prate, men som må vise mye mer «action» og velge en tydeligere retning, sier Mustad.

KEIR, HVEM?: Hvem er egentlig Keir Starmer? Det spørsmålet vet ikke nok briter svaret på. Foto: Reuters / NTB
KEIR, HVEM?: Hvem er egentlig Keir Starmer? Det spørsmålet vet ikke nok briter svaret på. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Storbritannia-eksperten gir dermed den kontroversielle strategen Dominic Cummings rett. Cummings var fra 2016 og inntil i november i fjor rådgiver for Boris Johnson, og er blitt beskrevet som mesterhjernen bak brexit.

Han er blitt kalt «mørkets fyrste» og Boris Johnsons «onde geni» for sitt hensynsløse, men effektive virke, men ligger nå i en åpen og brutal ordkrig med sin tidligere sjef.

«UHØFLIG»: Dette bildet av Storbritannias statsminister Boris Johnson har fått nettet til å koke. Men video av øyeblikket avslører noe helt annet. Video: AP Vis mer

- Sur. På alt og alle

Før valget langet også Cummings ut mot Keir Starmer og Labour, for å mangle retning, en skikkelig profil og for å ikke være tilstrekkelig opptatt av hva velgerne ønsker.

- Cummings er en folkets mann, og han er sur nå. På alt og alle, og det må man ta med i betraktningen, men han er også en ekstremt viktig strateg, og han har helt rett. Starmer har ikke noen sterk profil, og Labour mangler et tydelig narrativ. De må finnet et svar på spørsmålet: «Hvorfor skal jeg stemme Labour?», sier Mustad.

At velgerne ikke har et svar på det, er ekstra betenkelig når man også ser på Labours og Starmers hovedmotstander: De konservatives Boris Johnson.

- Det er blitt tydeligere de siste åra hva slags type ledere som gjør det godt i valg. Boris Johnson kan sitte komfortabelt og gjøre det godt, og samtidig være en svak statsminister, fordi han er en karismatisk leder. Men han kommer aldri forberedt til noe, han tar alltid ting på sparket, han leser aldri myndighetsrapporter. Starmer leser alltid alt, og han kommer forberedt, men likevel mangler han liksom noe. Han må kunne tilby velgerne en plan, sier Mustad.

BUSSER: Da Storbritannias nye statsminister ble spurt om hva han gjør for å slappe av privat, ga han et noe uventet svar. Video: talkRADIO. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

- Brexit-effekten henger igjen

Men det er ikke i gjort i en håndvending, og det er på dette punktet Mustads kritikk skiller lag fra den britiske pressens kritikk av Starmer.

Det er bare gått litt over ett år siden Starmer, en ganske ukjent figur i britisk offentlighet, tok over partileder-jobben i Labour etter Jeremy Corbyn. Med Corbyn som leder gjorde Labour sitt dårligste valg siden 1935 i desember 2019, og fikk med det en «politisk dødsdom».

Å tro at Starmer kunne snu dette på så kort tid, var fåfengt, mener Mustad.

Til det er Labours utfordring for store, den konservative vinden i Storbritannia for kraftig og coronapandemien for altoverskyggende.

- Brexit-effekten henger ennå igjen. De som stemte for brexit, var tradisjonelle arbeiderklasse-folk. De har i alle år stemt Labour, men som stemte konservativt i 2019 og som gjorde det igjen denne uka, sier Mustad.

Mange av disse velgerne utgjorde nettopp den såkalte «røde muren» i nord, som symbolsk ble revet ytterligere fra hverandre da Labour tapte spesialvalget til Underhuset i Hartlepool. Det har ikke skjedd siden valgdistriktet ble opprettet i 1974, ifølge BBC.

KRANGEL: Det har oppstått en skikkelig krangel mellom briter og franskmenn ved øya Jersey. De krangler om fisk, og torsdag 6. mai eskalerte det. Video: Barney Gordon via Storyful Vis mer

Sparket partisekretæren

Labour har vært i liknende situasjoner tidligere.

Før Tony Blair og «nye» Labour tok makta i Storbritannia i 1997, hadde De konservative styrt Storbritannia i 18 år.

I elleve av disse åra, ledet Neil Kinnock Labour, og det er nettopp Kinnock Starmer nå blir sammenliknet med. Ikke nødvendigvis fordi de er så like politisk, men fordi Kinnock, av ettertida, er blitt kjent som Labour-lederen som først og fremst beredte grunnen for noen andre.

The Spectator skriver at Starmer kan bli «Kinnock-esque» om han ikke endrer kurs. Mustad mener kursendringen må være kraftig.

- Han må gjøre som Blair, og ta et oppgjør med Labour og gjøre partiet mer valgbart. Han må være mye tøffere i kantene, han må samle mer makt rundt seg selv som leder og ta tøffere valg om Labours retning, sier Mustad.

Utad virker det som om det arbeidet begynte lørdag kveld. Da sparket Starmer Angela Rayner fra sin stilling som partisekretær, ifølge Sky News. Rayner hadde i kraft av sin stilling et særlig ansvar for valgkampen.

Dagen etter rullet enda flere hoder. Disse er blitt fjernet fra sine posisjoner, melder Sky News.

  • Labours innpisker i Underhuset.
  • Skyggeordstyreren i Underhuset.
  • Skyggefinansministeren i Underhuset.
GÅR PÅ DAGEN: Boris-rådgiver Dominic Cummings går på dagen. Video: AP Vis mer

Må vinne nye velgere

Men med Skottland i hendene til Det skotske nasjonalistpartiet (SNP), som for fjerde valg på rad ble Skottlands største parti, kan Labour trolig glemme å følge tidligere vinneroppskrifter.

Da Blair vant for første gang i 1997, vant han fordi han gjorde det stort i Skottland, enormt i Nord-England og bra i Mellom-England.

- Skottland er tapt til SNP og den «røde muren» står for fall. Da må Labour styrke sin oppslutning i England, sier Mustad.

Og da kan Storbritannias demografi, som er i endring, bli gunstig for Starmer. På sikt.

- Labour taper den tradisjonelle arbeiderklassen, men den nye Labour-velgeren, er de urbane unge. De klarer ikke utklasse arbeiderklassen ennå, men det vil de snart, sier Mustad.

Så gjenstår det å se om Labour er nødt til å vente i til sammen 18 år igjen, før de vinner regjeringsmakta igjen, som de mistet i 2010.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer