«Mørkets fyrste» vender tilbake

LONDON (Dagbladet): Tony Blair la ny regjeringskabal i går. Esset han trakk ut av ermet var å ta Peter Mandelson inn i varmen igjen. Ti måneder etter at han måtte forlate sin statsrådspost på grunn av avsløringer om et ureglementert lån.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Peter Mandelson overtar den viktige Nord-Irland-posten etter Mo Mowlan, og allerede i dag skal han møte politiske ledere i Nord-Irland.

- Begge parter trenger hverandre for at vi skal gjennomføre de forandringer som trengs, sa den gjeninnsatte statsråden i en tale i London går kveld.

Venn og rådgiver

Peter Mandelson er en av Tony Blairs aller nærmeste støttespillere og rådgivere. Han var en av de aller viktigste ideskaperne og tillegges det meste av æren for den vellykkede valgkampen i 1997. Født inn i en Labour-familie, og med et stort og viktig kontaktnett i pressen og blant dem som betyr noe var Mandelson hovedstrategen bak Tony Blairs viktige forhold til mediene.

Det var en trist Tony Blair som måtte gi sin venn fra studiedagene i Oxford skyven for ti måneder siden. Et ureglementert lån på over fire millioner kroner fra statsrådskollega Geoffrey Robinson felte «mørkets fyrste». Robinson måtte også forlate sin post, og Mandelson har i dag solgt det fasjonable huset i Notting Hill. Blair avviste imidlertid ikke at Mandelson en dag ville være inn på den politiske hovedarena igjen. Det er han i dag.

Det er ikke alle Labour-politikere som er like begeistret for Mandelson. Han blir beskrevet som et politisk dyr, og visestatsminister John Prescott er en av de som ikke liker at Mandelson er tilbake som statsråd.

Politiske kommentatorer i Storbritannia påpekte da også i går at avstanden mellom de to heldigvis kommer til å være betydelig, i og med at Mandelsons viktigste arbeid skal foregå i Belfast og ikke i regjeringslokalene i London.

Vanskelig fred

Mo Mowlan fortsetter i Blairs regjering som statsråd for koordinering av departementene. Hun overtar den jobben etter Jack Cunningham som forlater regjeringen.

- Jeg er glad for min nye jobb. Enda mer glad er jeg for at en mann av Peter Mandelsons kaliber overtar den vanskelige posten i Nord-Irland, sa Mo Mowlan til pressen igår.

Mowlan har hatt store vanskeligheter med å få fredsprosessen i Nord-Irland videre etter seinsommeren. I kjølvannet av drapet oå en drosjessjåfør valgte Mowlan pest framfor kolera da hun konkluderte med at IRA ikke hadde brutt våpenhvilen. Dermed mistet hun tillit blant unionistene, og fredsprisvinner David Trimble er en av de som har hatt problemer med å fortsette en dialog med Mowlan.

POLITISK DYR: Peter Mandelson overtar Mo Mowlands vanskeligste stadsrådspost i Nord-Irland. han var tydelig glad over å være tilbake i toppolitikken igjen da han møtte pressen utenfor statsministerboligen i Downing Street 10 i går ettermiddag.