Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mørkets opplevelser

Navn: Ingeborg Moræus Hanssen Alder: 61 Yrke: Kinodirektør

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun har takket nei til å bli ordfører i hovedstaden og stortingsrepresentant for Høyre. For hun er overbevist om at hennes arbeid som kinodirektør er viktigere. Hun har vært sentral i vårt film- og kinomiljø så lenge at man skulle tro hun har vært kinodirektør i hele sitt liv. Men den stillingen fikk hun først i 1993, etter kraftig motstand blant annet fra de ansatte.

Hennes uttalelser og avgjørelser opp gjennom årene har resultert i avisoppslag og opphisselse, både blant eleverte cineaster og folkevalgte politikere. Da hun brukte 50 millioner på å modernisere og pusse opp kinoene i Oslo vest og null på østkanten med det argumentet at det ikke var regningssvarende å satse der, førte det til politisk ramaskrik. Hun har kritisert filmer hun selv har satt opp («Fomlesen i kattepine») eller nektet å vise filmer som hun mener overskrider etiske og moralske grenser («Crash»).

I går brukte hun storslegga mot Liv Ullmann og hennes siste film. I et intervju i Dagsavisen kaller hun den banal og spekulativ.

- Det er forunderlig hvordan filmgenier som Bergman og Kubrick ender opp som gamle griser. Jeg ble nesten aggressiv av å se Liv Ullmanns «Troløs». Det er en altfor privat film som bare består av banale problemstillinger.

Seinere på dagen - i «Dagsnytt Atten» på NRK P2 - la hun seg flat og forsøkte å løpe fra det hun hadde sagt.

Og gullpalmevinneren i Cannes, Lars von Triers «Dancer in the dark» gjorde henne fysisk syk, forteller hun. - Jeg ble virkelig uvel og fikk vondt i hodet av det håndholdte kameraet. Vi får vel dele ut spyposer til publikum, sier kinodirektøren. Makan til forhåndsreklame har vel knapt noen filmer fått.

Kanskje det er en lur taktikk, kanskje det vil føre til at publikum vil strømme til mørkets opplevelser for å se om denne sære dama har rett - eller om hun tar grundig feil. For øvrig har hun ingen grunn til å frykte de økonomiske konsekvenser. For det dårlige sommerværet til nå har gjort at folk strømmer til kinoene som aldri før.

Ingeborg Moræus Hanssen er født i Sarpsborg. Hun er frankofil operaelsker, har oppgitt «Out of Africa» og «Amadeus» som sine favorittfilmer, og tror hun elsker bøker enda sterkere enn film. For seks år siden ble hennes mann, Aftenposten-redaktør Kjell Hanssen, kjørt ned og lammet av en bil da han syklet hjem fra jobben.

- Den dagen ble Kjell ødelagt, han gikk i stykker. Jeg er også gått litt i stykker. Det er et mareritt, jeg håper iblant at jeg bare drømmer. Men så skjønner jeg at det er dette som er sant. Så utrolig det enn høres, har tragedien gjort meg til et mer lykkelig menneske. I dag får jeg brukt hele meg, alt jeg har lært og fått i arv, sier hun i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media