- Mørkla gatene og arresterte demonstranter

- 100 mennesker kan være skutt og drept, sier redaktør Kinh Maung Win til Dagbladet.no. Politiet skjøt med automatvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter at portforbudet igjen trådte i kraft i Rangoon i kveld lokal tid, var demonstrantene fortsatt ute i gatene i Rangoon. Juntaens soldater skjøt tidligere i dag med automatvåpen, og et ukjent antall demonstranter er skutt og drept.

Det finnes ingen bekreftede tall på ofre, men bilder fra den burmesiske hovedstaden viser blodige og livløse demonstranter og mange spor etter angrepet på de fredelige demokrati- forkjemperne.

- Soldatene jager folk fra gatene, men de fortsetter bare demonstrasjonene andre steder, sier Moe Aye, nyhetsredaktør for radiostasjonen Democratic Voice of Burma, som sender fra lokaler i Oslo sentrum, til Dagbladet.no.

Ifølge DVB og internasjonale medier har soldatene de siste timene jobbet for å tømme gatene. Enkelte steder av Rangoon er det nå som en spøkelsesby, forteller CNNs reporter på stedet.

- På ett tidspunkt slo de av strømmen i noen områder av Rangoon. Det er mørkt der nå, så gatene ble fullstendig mørklagt. Så slo soldatene på frontlysene på lastebilene, og arresterte demonstrantene etter tur, sier Kinh Maung Win, assisterende sjefsredaktør i DVB.

Han fortalte i 15.30-tida norsk tid at demonstrantene nå ser ut til å fjerne seg fra gatene. Hva det betyr for hvordan kvelden vil utvikle seg, er det foreløpig ingen som vet.

- Mange av demonstrantene kommer nok til å gå i skjul i kveld. Det er i mørket myndighetene foretar arrestasjoner, sier han.

- 100 kan være skutt

- Mørkla gatene og arresterte demonstranter

Natt til i dag benyttet myndighetene seg av portforbudet ved å omringe klostrene og arrestere rundt 700 munker.

- Munkene ble slått og sparket og dratt med i løpet av natten, sier Win, som tror munkene vil trekke til andre oppholdssteder enn klostrene når mørket nå igjen faller på.

Win forteller at radioen stadig får inn meldinger om drepte, men at det er svært vanskelig å få oversikt over den kaotiske situasjonen i Rangoon og Mandalay, den nest største byen i Burma.

- Øyenvitner sier nå at så mange som 100 mennesker kan være skutt og drept. Våre reportere i Rangoon sier det samme. Men det er vanskelig å få bekreftet noe eksakt tall, sier redaktør for Democratic Voice of Burma, Khin Maung Win, til Dagbladet.no.

Politiet skyter med automatvåpen mot folkemengden i den burmesiske hovedstaden Yangon, melder nyhetsbyrået AP.

Les også: «Demonstranter meid ned med lastebiler»

- Lastebiler fulle av soldater er utplassert en rekke steder, det ser ut til å være flere enn i går. Det er brannbiler og vannkanoner i flere posisjoner, tre av dem står utenfor rådhuset. Fangetransporter er også utplassert noen steder, sier Mark Canning, den britiske ambassadøren i Rangoon, til BBC.

- Norge er svært bekymret over voldsbruken mot fredelige demonstranter i Burma, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

- De seneste dagers utvikling har vist at regimet må ta befolkningens lidelser og den dramatiske økonomiske situasjonen på alvor, og umiddelbart innlede en dialog med valgvinnerne fra 1990 og lederne for de ulike etniske gruppene, sier Støre.

Burma og landets 50 millioner innbyggere er inne i den mest dramatiske situasjonen siden 1988, da minst 3 000 demonstranter ble skutt og drept av de militære makthaverne.

Ni personer er tidligere meldt drept i opptøyene - blant annet en utenlandsk journalist som er japansk. 

Skytingen startet rundt klokken 13.00 i dag, norsk tid, flere steder i Rangoon.

- Selv om soldatene skyter med automatvåpen, og folk dør kommer det stadig flere folk ut i gatene. De er ikke redde for å bli skutt, de er bare sinte, sier Win til Dagbladet.no.

- Myndighetene ser ut til å tro at å drepe og arrestere munker vil skremme demonstrantene, men det er helt feil strategi, tror jeg. Det gjør dem sintere. For hver munk de angriper kommer det nye demonstranter ut i gatene, sier Aye.

Også i Mandalay har det vært konfrontasjoner i dag. Aye forteller at det nå har tilspisset seg i Burmas nest største by.

- Soldater har omringet rundt 1000 munker. De sitter ute i gaten, og soldatene står rundt. Så har sivile demonstranter omringet soldatene igjen, sier Aye, som følger utviklingen fortløpende. - Soldatene kan bli tvunget til å gi seg, sier Aye.

Aye tror situasjonen i Mandalay kan føre til at soldatene legger ned våpnene og slutter seg til demonstrantene.

- Å skyte mot sivile demonstranter er én ting, men å skyte mot munker er noe helt annet. Munkene er høyt respekterte mennesker i det budhistiske samfunnet, og soldatene er også budhister. Når det militæret slår eller skyter munker reagerer befolkningen med sinne, og får tårer i øynene. Våre reportere ser også barn som løper ut i gatene i sinne, sier Aye, som mener soldatene er langt fra immune mot denne reaksjonen.

- Soldatene kan snu, og rette våpnene mot regjeringen i stedet, sier han.