Mørkt og mystisk på børsen

Norske investorer er definitivt ikke som andre investorer. På en flat og kjedelig før-påskebørs er all handel konsentrert om et lite og mystisk selskap kalt Opticom.

De investorene som opererer i det norske aksjemarkedet fredag, er som norske tenåringsjenter. Det er de mørke og mystiske heltene som tiltrekker. Og hva er vel mer mystisk og hemmelig enn Opticom, et selskap som ikke har inntekter, ingen produkter klare og som svært få i det hele tatt forstår så mye av?

For det er bare Opticom det dreier seg om fredagen før påskeferien. De fleste andre selskapene er jo analysert og forstått, og kursbevegelsene blir derfor for små til at noen gidder å handle i aksjene. Norske investorer går for gull. Normal avkastning er feigt.

I fredagens marked er hele 30 prosent av handelen konsentrert om Opticom. Det er vel bare i aksjemarkeder i såkalte 'emerging markets' (u-land) at et bittelite, mystisk selskap som Opticom kan være den mest omsatte aksjen dag etter dag. Ikke rart utlendingene synes Oslo Børs er en liten, rar innsidebørs i utkanten av Europa.

Etter voldsom ryktespredning i går, med kursoppgang på over 30 prosent uten noen som helst nyheter, faller Opticom noe tilbake i dag. I 12.30-tiden er kursen ned 4,9 prosent til 660 kroner, med aksjer for hele 254 millioner kroner omsatt.

Gårsdagens oppgang har åpenbart ikke gått upåaktet hen hos småinvestorene som hører på nyhetssendinger som torsdag fortalte at Opticom steg over 30 prosent. Helt symptomatisk var det nettmeglere og bankfilialene som var kjøpere fra morgen av i dag. Der finner vi småkundene. De profesjonelle som handler hos Sundal Collier og Orkla, var selgere.

Neste aksje på omsetningstoppen, InFocus, er opp 2,9 prosent til 144 kroner. Det er noe lavere en sluttnivået på 147 kroner på Wall Street i går. Selskapet legger frem sitt kvartalsresultat sent onsdag når ingen nordmann kan eller gidder å handle aksjen. Ettersom selskapet ikke har kommet med resultatvarsel til nå, tror mange faren er over for første kvartal i alle fall.

Ellers viser markedet en blandet utvikling. Tomra tynger utviklingen i totalindeksen med et fall på hele fire prosent til 146 kroner. I en artikkel i Finanskanalen.no i går kommer det frem at det nå er sannsynlig med enda en utsettelse av pant på boks i Tyskland selv om loven skulle bli vedtatt før sommeren.

SAS stiger 3,6 prosent til 86,50 kroner, men beste kjøper ligger noe lavere.

PGS stiger 3,2 prosent til 79,50 kroner og legger seg dermed marginalt over nivået fra USA i går. Lehman Brothers er positiv til aksjen.

Hydralift er opp 4,8 prosent til 76 kroner etter at selskapet i går meldte om god ordreinngang i første kvartal.

De europeiske børsene viser svakere tendens utover fredagshandelen i påvente av arbeidsledighetstallene i USA, som legges frem kl 14.30. Det er ventet at antall nye arbeidsplasser utenfor landbruket stiger med 58.000 og at arbeidsledighetsraten øker til på 4,3 fra 4,2 prosent.

Klokken 12.36 er totalindeksen ned 0,2 prosent til 1.272 poeng. Omsetningen på 580 millioner kroner utenom Opticom vitner om at aktørene negynne å gjøre seg klar til påskeferie.