Mormor henter barnebarnet søndag

Søndag kommer toåringens bestemor til Bolivia for å hente barnebarnet ut av fengselet i Cochabana.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

COCHABAMBA, BOLIVIA (Dagbladet) Toåringen, som nå sitter i fengselet sammen med sin 21-årige narkosiktede mor, vil bli hentet på søndag.

Da kommer mormoren fra Norge for å hente sitt barnebarn.

Det bekrefter barnevernsjefen i Cochabamba, Cira Castro, i en telefonsamtale med Dagbladet.

Det er også andre barn enn den norske toåringen i kvinnefengselet. De er der sammen med sine mødre som enten sitter i varetekt eller på soning.

Stor belastning

- I Cochabamba blandes disse to fangekategoriene, sier Kjell Olav Haugen som er førstesekretær ved den norske ambassaden i Buenos Aires i Argentina.

De tre unge norske kvinnene som sitter i varetekt siktet for å ha forsøkt å smugle 22 kilo kokain ut av landet via flyplassen i Cochabamba, sitter på en større fellescelle med andre fanger i varetekt og på soning.

Helt siden arrestasjonen har det vært klart at dette ikke har vært et blivende sted for 2-åringen.

PREST: Sjømannsprest Annet Netland besøkte de narkosiktede kvinnene i går. Foto: ØRJAN ELLINGSVÅG
PREST: Sjømannsprest Annet Netland besøkte de narkosiktede kvinnene i går. Foto: ØRJAN ELLINGSVÅG Vis mer

Det har vært drøftet å sette toåringen i fosterhjem, men de planene er lagt til side.

Men det er ikke vanskelig å forestille seg belastningen på den 53-år gamle bestemoren som nå skal reise halve jorden rundt for å hente sitt barnebarn ut av et slitent latinamerikansk fengsel der datteren kan risikere å bli værende i mange år dersom hun blir funnet skyldig når rettssaken kommer opp til høsten.

Har ikke avgitt forklaring

21-åringens advokat Marius Dietrichson hadde ikke snakket med sin klient i går, men bekrefter at arbeidet med å få toåringen hjem også har vært hans hovedprioritet de siste dagene.

17-åringens advokat Per Sjong Larsen opplyser at de tre jentene ennå ikke har avgitt offisiell forklaring til boliviansk politi.

- Dette er åpenbart noe de ikke har tatt initiativ til selv. Bolivianske narkotikaeksperter jeg har snakket med sier at jentene verken har kontaktene eller midlene til å få tak i så store kvanta. For meg er det åpenbart at jentene er lurt av et profesjonelt bakmannsapparat, sier 17-åringens advokat Per Sjong Larsen til Dagbladet.

Han mener det skal være en god mulighet for å få jentene til Norge selv om jentene skulle bli dømt.

- Jeg mener muligheten for å få dem til Norge er god, gitt at norske myndigheter prioriterer saken. Og det virker det som de gjør, sier Sjong Larsen til Dagbladet.

Mormor henter barnebarnet søndag

Besøk av presten

De tre narkosiktede kvinnene fikk i går også besøk av den norske, omreisende sjømannspresten i Latin-Amerika som nå er Anne Netland.

- Det var mitt initiativ. Jeg skulle på besøk til Buenos Aires, og ettersom jeg ikke var slå langt unna, ville jeg spørre om de var interessert i besøk. Og det var de.

Som prest har Netland taushetsplikt og kan ikke si noe om samtalene med de tre fengslede kvinnene.

- Men jeg var interessert i vite om slikt som alle spør om, om hvordan de har det og om de fryser og slikt, sier Netland.

Nordmennene var på vei til et møte som skulle forsøke å få i stand et legebesøk i fengselet.

- Hensikten er å sjekke allmenntilstanden, sier Haugen.

I går ble det avklart at de norske kvinnenes anke skal behandles av dommer Mitha Montaño.

Hun har tre dager til å finne en dato for behandling av anken i domstolen. Deretter vil det gå fra fem til ti dager før saken kommer opp.

MORSDAG BAK MURENE: I går var det morsdag i Bolivia, og alle mødrene i fengselet i Cochabamba fikk utdelt en rød nellik - også 21-åringen som i over ei uke har sittet i fengselet med datteren (2) og sine to medsiktede på 17 og 18 år.