Mormors hus forsvant i flommen. Fotoalbumet ble funnet sju kilometer unna

- Utrolig at det er alt som er igjen, sier Renate Aase fra Odda.

DET ENESTE IGJEN: I natt forsvant huset til Renate Aases mormor (78). I dag ble et av mormors fotoalbum funnet i Tyssedal, sju kilometer unna. Foto: Privat
DET ENESTE IGJEN: I natt forsvant huset til Renate Aases mormor (78). I dag ble et av mormors fotoalbum funnet i Tyssedal, sju kilometer unna. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til i dag ble huset til Renate Aases 78 år gamle mormor brutalt revet bort av flommassene i elva Opo som går gjennom Odda.

Tidligere på dagen ble mormoren evakuert fra huset hun har hatt siden 1953. Hun tok bare med seg en bag med det helt nødvendigste.

- Det var jo ingen av oss som kunne forestille oss at hele huset skulle forsvinne. Derfor sto alt igjen. Nå er det borte, forteller barnebarnet Renate til Dagbladet.

NRK skrev først om det dramatiske døgnet for familen.

Lærerstudenten var selv hjemme hos foreldrene i Odda da mormor ble evakuert. Alle var i natt samlet i foreldrenes hus, som ligge trygt nede ved fjorden, langt unna Opo-elvas flomstore bredder.

- Mamma og pappa fikk vite at huset til mormor ble tatt i natt. Vi andre fikk vite det i morges. Det var vanskelig å skjønne at det faktisk hadde skjedd. Også mamma er vokst opp i det huset, og vi kjenner jo alle naboene som er rammet og har fått hjemmene sine ødelagt. Odda er en liten plass hvor de fleste kjenner hverandre, forteller Renate som sammen med resten av familien er samlet i foreldrenes hus i kveld.

Et ørlite lyspunkt finnes. Som også sier noe om kreftene som har herjet bygda det siste døgnet. I formiddag ringte kusinas forlovede og kunne fortelle om noe en kollega hadde funnet i fjæra i Tyssedal, sju kilometer unna stedet der mormors hus sto.

- Kollegaen hadde funnet et fotoalbum, og gjenkjente min kusine på bildene. Det er ganske utrolig, sier Renate.

Fotoalbumet, som inneholder et 20-talls bilder fra en julefeiring på 90-tallet, er nå det eneste mormor har igjen fra huset. Men Renate sier familien har bestemt seg for å se positivt på det som måtte komme.

- Vi tar dagene som de kommer, men har tro på fremtiden. Jeg er glad jeg var hjemme, og ikke i Bergen når det skjedde. Og er glad jeg kan være her med familien nå, sier hun.

BORTE: Flom i Odda. Elva Opa flommer over og fem hus og en bro er revet bort og flere hus står i fare for å bli tatt av elva. Elva har gravd seg inn på begge sider.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
BORTE: Flom i Odda. Elva Opa flommer over og fem hus og en bro er revet bort og flere hus står i fare for å bli tatt av elva. Elva har gravd seg inn på begge sider. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer