Mors erstatning: Halv pris på bussen

MURMANSK (Dagbladet): En uniformslue med kulehull i er mors eneste minne etter sønnen Aleksej.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Reis hjem til Norge og fortell at det verste en mor kan oppleve, er at sønnen blir drept i krig, sier Natalija Gontsjarova til Dagbladet.

Aleksej fra Murmansk tilhørte de russiske spesialstyrkene. Han var ute på patrulje da han ble drept av snikskyttere. Det var i november 1998. Da hadde han én uke igjen av tjenesten.

- Mitt liv falt i grus da jeg fikk budskapet. De militære sendte hjem en seddelbunke med kulehull i. Og Aleksejs uniformslue, også den med hull i. Sønnens tapre innsats har ikke gitt hans familie noen økonomisk uttelling. Moren får fortsatt bare 300 kroner i måneden i trygd, og ingen ekstra erstatning.

- Men jeg får halv pris på buss og tog. Det er det Russland vil gi for min sønns liv.

Enkene etter «Kursk»-ofrene fikk beholde de militære leilighetene, samt en erstatning som tilsvarer ti årslønner i Russland. De etterlatte fikk nyte godt av penger fra innsamlinger i inn- og utland.

- Det er virkelig ingenting galt i at de fikk penger fordi deres kjære døde på tragisk vis. Men det føles feil når de som mister sine i Tsjetsjenia, ikke får noe for å gjøre livet lettere, sier lederen for soldatmødrenes kontor i Murmansk, Valentina Fomina.

SØRGER: Natalija Gontsjarova mistet sinn sønn i Tsjetsjenia. En «beret» med kulehull i vitner om han skjebne og er morens eneste minne etter Aleksej.
OFFER: Aleksej ble drept av snikskyttere.