Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mors video reddet Karl (10)

STOKKE (Dagbladet): Karen Hofsøy Johansen (38) var fortvilet og redd. - Gutten min fikk pustestopp gjentatte ganger natt etter natt. Hjertet jobbet febrilsk. Legene tok det ikke alvorlig nok. For å vise hvor syk Karl var, tok jeg et videoopptak av ham. Da ble det fart i sakene, og han ble operert, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Karen er mor og sykepleier. Like før jul i fjor fikk hun sønnen sin operert på rekordtid ved Vestfold sentralsykehus i Tønsberg - etter å ha vist legene en videofilm av guttens helsetilstand. Den viser gjentatte pustestopp på over tjue sekunder.

Da legene fikk dokumentert hvordan ti-åringen hadde det på natta, tvilte de ikke lenger på at han måtte opereres raskt. - Jeg var sint, fortvilet og redd. For å skaffe Karl hjelp fant jeg ingen annen utvei enn å ta opp en videofilm. Jeg lånte naboens videokamera og tok bilder av Karl om natta, forteller mamma Karen Hofsøy Johansen til Dagbladet.

Hun hadde aldri tidligere holdt i et video-kamera.

Mareritt

Ti-åringen ble operert for mandler og polypper den 15. desember i fjor. Nå er han en ny gutt. I to måneder i fjor høst ble han behandlet for streptokokkbakterier og kraftig forkjølelse. Han hadde gått på tre penicillin-kurer. Guttens halsproblemer med falske mandler og polypper, gjorde at han strevde hver eneste natt med å få puste.

- Jeg følte at jeg ikke ble tatt alvorlig nok. Men jeg visste jo hvordan gutten hadde det, sier Karen Hofsøy Johansen.

I to måneder levde familien i et mareritt. En gutt som ikke fikk puste i perioder om natta og sov med bankende hjerte, gjorde familien engstelig.

- Jeg lå på Karls rom. Men jeg kunne ikke være våken hele natta. Jeg var bekymret for at han skulle stoppe å puste. Belastningene på hjertet hans uroet meg også sterkt. Kroppen jobbet så tungt av det kunne høres til naborommet, forteller mamma.

I køen...

Karl hadde vært pasient på øre- nese- halsavdelingen på Vestfold sentralsykehus i en årrekke. Mandel-operasjonen var utsatt fordi han så ut til å klare seg bedre.

I fjor høst fikk han store problemer. Men det var ingen leger som virkelig så hvordan gutten hadde det om natta - de så ham bare om dagen.

- Jeg ble lovet at han skulle få operasjon raskt. Det var snakk om at sykehuset kunne kontakte meg telefonisk for å få fortgang i saken. Men jeg hørte ikke noe. En dag kom det papirer i posten der det gikk fram at han sto på venteliste. Da fant jeg ut at jeg måtte gjøre noe - og tok video-opptaket.

Med dokumentasjonen i handa dro hun til sykehuset og ga seg ikke før hun fikk vist det.

- Flere leger var opptatt. Karls lege var på ferie. Til slutt fikk jeg tak i en assistentlege. Da han så opptaket, ble overlegen kontaktet. Etter det ble det besluttet at Karl skulle opereres så fort som mulig.

Operasjonen ble gjennomført på første mulige dag, mandagen etter.

Forsto

Karl går i 5a på Melsom barneskole i Stokke.

- Jeg liker best matematikk, sier han til Dagbladet. Helseproblemene i fjor høst gjorde at han fikk problemer med å følge med på skolen. Mora tok med videoen og viste lærerne guttens pustevanskeligheter.

- Lærerne forstod nå at han kunne være trett og ha problemer med å konsentrere seg på skolen, sier mamma.

- Det er mange såkalte 'mandelunger' og barn med astmatiske lidelser som sliter mye mer enn mange aner, sier mamma.

VONDE MINNER</B>: Nå er Karl (10) operert og i god form. Sammen med mamma kan han se på videofilmen hvor syk han var.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!