Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Morskjærlighet

Da Dagbladet intervjuet Jens Stoltenberg i 2004, gjorde han det klart at Kvinnen han beundrer mest, er Karin Stoltenberg. Les intervjuet her.

STOLT: Karin Stoltenberg skrev loven om selvbestemt abort mens hun satt ved kjøkkenbordet og hørte på Bob Dylan. Det synes sønnen Jens er imponerende. Foto: Mette Randem/Dagbladet
STOLT: Karin Stoltenberg skrev loven om selvbestemt abort mens hun satt ved kjøkkenbordet og hørte på Bob Dylan. Det synes sønnen Jens er imponerende. Foto: Mette Randem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da dronning Elizabeth var på statsbesøk i Norge i 1981, var Karin invitert til gallamiddag på det engelske kongeskipet. Først da skjønte jeg hvor usnobbete moren min virkelig er, sier Jens Stoltenberg.
For mens alle de andre damene trakk i sine mest utsøkte aftenkjoler, tok Karin på seg en egyptisk galabeia.
- Det er en stilig kjole, for all del, men den minner litt om en badekåpe, ler Jens og titter bort på moren som sitter på den andre siden av bordet.
- Og som om ikke det var nok: Som dameveske tok hun Ninis gamle skinnpenal. Flekkete og slitt. Hun var sikkert den flotteste kvinnen på hele båten.

Jens sitter på sofaen hjemme hos moren og faren, eller Karin og Thorvald som han kaller dem. Han vet ikke hvorfor. Kanskje har det med oppveksten som diplomatsønn i Beograd å gjøre. Det har i hvert fall alltid vært sånn.
- Jeg beundrer selvfølgelig Karin som mor, som en som har tatt seg av meg hele livet. Men jeg beundrer henne også fordi hun er en foregangskvinne som har levd et mystisk og spennende liv.
Karin er født i USA, men oppvokst i Norge. Hun har studert statsvitenskap på Berkeley på 60-tallet, genetikk på et universitet i Canada og vært gift med en kanadisk poet. Alt før hun kom til Norge og giftet seg med Thorvald som 26-åring.
- I yrkeslivet har hun jobbet med fattige og kvinner. Jeg er derfor vokst opp med en veldig nærhet til fattigdom i den tredje verden. Karin dro ofte på reiser, og var borte i tre uker av gangen. Så kom hun hjem og fortalte om den ekstreme fattigdommen i byer som Calcutta, New Delhi og Nairobi, forteller Jens.

Gjennom jobben i Familiedepartementet har moren også vært en aktiv forkjemper for kvinners rettigheter.
- Da jeg var yngre, husker jeg Karin satt ved kjøkkenbordet og skrev stortingsmeldinger som bokstavelig talt forandret Norge.
Hun skrev loven om selvbestemt abort, var en pådriver for likestillingsloven, partnerskapsloven og en rekke andre familiereformer.
Du må huske på det, for ikke lenge siden hadde vi bare tolv ukers svangerskapspermisjon, mens nå er den, ja, hvis du regner ...
- Ett år, sier Karin.
- Ja, ett år var det.
Han understreker at moren selvfølgelig ikke har gjort alt alene, men er ikke i tvil om at Karin har vært en viktig foregangskvinne.
- Norge er nå på verdenstoppen i kvinnelig yrkesdeltakelse, samtidig som fødselstallene holdes oppe. Det kan vi takke Karin og kollegaene hennes for, sier Jens.
Karin selv er ikke i tvil om at all likestillingspraten hjemme har påvirket sønnens yrkesvalg.
- Da Jens var fjorten år, kom han sjokkert hjem fra et møte i AUF, og fortalte at det var i AUF, som på alle andre steder. «Jentene sitter foran og klistrer konvolutter, mens gutta sitter på kontoret og diskuterer de viktige tingene.» Da husker jeg Jens var skuffet. Sånn hadde han jo lært hjemme at det ikke skulle være.

I tillegg til kvinnekamp generelt, beundrer Jens moren for at hun har tort å være seg selv.
- Vi hadde ikke så mange LP-er i Beograd hvor jeg vokste opp, men Bob Dylan og Leonard Cohen hadde vi. Da kameratene mine begynte å oppdage Dylan på 70-tallet, kunne jeg allerede alle låtene. Karin spilte jo de platene ti år tidligere, sier Jens.
Karin var selv personlig venn av Leonard Cohen. De ble kjent da hun bodde i Canada.
- Cohen har til og med skrevet om Karin i en av bøkene sine.
Da han hadde konsert i Oslo, traff han derfor både søsteren min og moren min. Det er typisk Karin. Sånt synes jeg er spennende.

Første gang publisert i Dagbladet Magasinet 03.01.2004