Morskjærlighet

Mens Bård Nylund (28) ikke er i tvil om at han skal bli sjef når han er ferdig med studiene, synes ikke Cecilie Holm (24) det frister i det hele tatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

40 år etter at Dustin Hoffman pløyde ny mark med sitt skandaløse elskovsforhold til den langt eldre Anne Bancroft i «The Graduate» (1967), kryr Hollywood av Mrs. Robinsoner – eller «cougars» (fjelløver) som de nå gjerne blir kalt. Nylig kunne underholdningskanalen E! kåre de 25 hotteste cougar-parene i filmbyen. Ikke overraskende vant 46-årige Demi Moore, som med sin 15 år yngre kjæreste Ashton Kutcher på alle måter satte standarden da de fant hverandre for fem år siden. Bak på lista kunne man finne 36-åringen Cameron Diaz, med sin ni år yngre Justin Timberlake; Halle Berry (42), med sin ti år yngre modell Gabriel Aubrey; og ikke minst Kim Cattrall (52) som lever som hun prekte i «Sex og singelliv», med en kompanjong født hele 17 år etter henne.

Det er selvsagt lett å le av de rare menneskene i Hollywood. Men dette dreier seg om mer enn plastisk opererte evigunge filmstjerner som vil bevise for hele verden at de fremdeles har draget. Fenomenet er på god vei inn i mainstreamen. I løpet av de siste åra har det sprettet opp en mengde datesider på nettet med navn som gocougar.com, cougardate.com og toyboywarehouse.com. Det florerer av guidebøker som hevder de kan hjelpe deg sjekke unge menn. Under filmfestivalen i Berlin nylig handlet seks av ni amerikanske filmer i hovedprogrammet om eldre damer som lot seg friste av ung sengehygge. ABC kommer snart med en ny komiserie med Courteney Cox (som selv har en syv år yngre ektemann) kalt «Cougar Town», mens realityserien «The Cougar» – der voksne damer skal finne seg noe ungt kjøtt – lanseres i løpet av våren.

Hva er der som skjer? Er dette fullbyrdelsen av kvinnekampen? Manifestasjonen av et maktskifte? Uklart, men det er dårlig nytt for middelaldrende menn. Eksfamiliefedre er nemlig langt fra den ideelle partneren for single yrkesaktive, suksessfulle kvinner. Hvilke modne damer vil egentlig ha en bitter, nyseparert mann på jakt etter en mor nummer to for ungene sine? Her er de endelig fri, seksuelt på topp, og økonomisk uavhengige nok til å ha det gøy. Bedre da med en ung viril fyr, som ser opp til deg, din sofistikerthet og overøser deg med sexy tekstmeldinger.

Mens eldre menns forhold til yngre damer bestandig har blitt sett på med beundrende blikk, har den motsatte konstellasjonen vært preget av et traurig tabu. Da den franske forfatterinnen Colette skrev «Chéri» i 1920 – om en aldrende kurtisane som finner seg en 19-årig elsker – skapte det stort rabalder. Nå har Stephen Frears betimelig nok filmatisert boka med Michelle Pfeiffer (50) i hovedrollen (norsk premiere til høsten). Men selv om det skandaløse rundt tematikken mer eller mindre er borte, har sentrale problemstillinger fremdeles relevans. Michelle Pfeiffers rollefigur Lea lever under en konstant frykt for at dagen skal komme hvor kjæresten synes hun er blitt for gammel. Men så lenge mannen i forholdet ikke er interessert i å få barn (mange er mer interessert i en mor), trenger faktisk ikke den dagen komme, hevder sexologen Valerie Gibson, som står bak bok om temaet.

Som Harald Eia en gang sa: «Har du først fått smaken på rosiner, går du ikke tilbake til druer.»